Ingen ökning av ansökningar om skilsmässa under pandemin

Under sommaren ökade antalet skilsmässor men summerat på helåret blev trots allt skillnaden inte så stor. Statistik som Länsförsäkringar begärt ut från Domstolsverket visar att det inkommit 25 fler ansökningar om skilsmässa förra året jämfört med 2019. I tolv län har faktiskt antalet ansökningar om skilsmässa minskat, se bilaga. Men för de 31 650 par som trots allt ansökt om skilsmässa kan den nya situationen bli ekonomiskt kännbar. Se separat bilaga för skilsmässoansökningar i samtliga län.  

Emma-Persson 2

Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boendeutgifterna. Det kan vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och tuffa krav från bankerna. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi.

- Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka handlar det om cirka 5 000 kr mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det allra bästa är förstås att förbereda sig innan skilsmässan väl är ett faktum. Här är några tips som kan vara bra att följa:

  1. Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad?  
  2. Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett eget sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Se till att göra det till enskild egendom om ni är gifta så att pengarna inte delas i bodelningen.  
  3. Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom. Färre arbetade timmar påverkar både pensionen och karriären, så ta höjd för det.
  1. Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle behövas en vacker dag. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende just då.
  1. Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour, Tel. 08 – 588 418 50
 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden