Biologisk mångfald på Tåå gård
Vi stödjer projektet ”Biologisk mångfald på Tåå gård” som leds av Agro Sörmland, vars syfte är att öka möjligheterna för ökad biologisk mångfald i ett odlingslandskap dominerat av spannmålsgrödor.
Insatsen med ökad biologisk mångfald är inspirerat av ett annat projekt som Agro Sörmland driver med fokus på mer vall i spannmålsodling bland annat för ökad biologisk mångfald. Det arbetet sker i samarbete med lantbruksföretagare, forskare, affärsutvecklare och företagare från andra branscher för att undersöka möjligheterna. Projektet ska identifiera åtgärder som bidrar till klimatomställningen genom ökad kolinlagring, förbättrad markhälsa och ökad biologisk mångfald. Det är specifikt åtgärden om ökad biologisk mångfald som lyfts som en separat åtgärd och genomförs på Tåå gård.
Vårt bidrag till detta spännande och viktiga arbete är att möjliggöra en fältstudie, en demonstration på lantbrukaren Fredrik Jerlströms Tåå gård utanför Nyköping för att särskilt lyfta fram kombinationen av odling av mer vall och ökad biologisk mångfald. Dels för att bidra till utveckling och kompetenshöjande åtgärder till projektet, dels för att öka kunskapen generellt i samhället i vår roll som samhällsaktör. Det är i samverkan med andra aktörer i vår region som vi skapar framgång och hållbar utveckling.
Lantbrukaren Fredrik Jerlström sådde i mars, dels en blommande fällkant, dels en odling av rörsvingelfrö. I juli stod vallen i full blom - en fröjd för ögat.
På bilden ser vi åkerkanten i full blom.
Rörsvingel, som gör stor nytta för den biologiska mångfalden främst under jord för bakterier och daggmaskar, skördades nu i augusti. Därefter lämnas marken orörd och nästa växtsäsong skjuter plantorna nya skott och sätter frö till ännu en skörd.
Blandningen av olika blommor blommar sedan mitten av juni fortfarande nu sent i augusti. Sådden består även av persisk klöver, blodklöver, honungsört, bovete och solros, alla med olika blomperioder så att blomningen ska kunna ske under lång period och vara till nytta för insekter.
Fredrik berättar:
- Det syns tydligt hur en åtgärd som denna med blommande fältkanter erbjuder insekter mat/nektar och pollen. Det är bra.
Han fortsätter:
- I jordbruket är vi beroende av pollinering i flera grödor så det är viktigt att variera grödorna i odlingslandskapet på detta sätt. Det gör nytta, det syns ju tydligt.
För Fredrik som är femte generationen på gården är fokuset på biologisk mångfald självklar och något man har med sig hela tiden.
För mer information, läs intervjun som Agro Sörmland gjort med Fredrik på Tåå gård och på Agro Sörmlands webb.
För oss som lokal bank och försäkringsbolag är det naturligt att stötta den lokala utvecklingen i Sörmland. Med hjärtat i den sörmländska myllan vill vi bidra till en levande landsbygd och främja utveckling, innovation och tillväxt inom de biobaserade näringarna - det känns som en självklarhet.
Blommande fältkant gynnar blombesökande insekter och ger dem möjlighet att hitta tillfälliga miljöer att föda i. Fältkanten på Tåå gård är sådd med en ettårig fröblandning som innehåller persisk klöver, blodklöver, honungsört, bovete och solros.
Rörsvingel sås för att skörda de värdefulla små fröna som ska användas i fröblandningar för att skapa tåliga gräsmattor. Den växer över vintern och gynnar den biologiska mångfaldens organismer som lever under markytan. Rörsvingel bidrar i förlängningen till god markhälsa med bra bördighet och lägger grund för höga skördar.