Initiativ i Sörmland för Covid-vaccin till världens fattigaste

Länsförsäkringar Södermanland, Sparbanken Rekarne och Sörmlands Sparbank vill samla in 300 000 vaccinationer.

Genom Vaccine Forward, en svensk ideell insamlingsorganisation, går Länsförsäkringar Södermanland, Sparbanken Rekarne och Sörmlands Sparbank ihop i Sörmlandskampanjen. Målet är att samla in en vaccination per sörmlänning – totalt 300 000 vaccinationer – till de fattigaste ekonomierna som annars inte har möjlighet att vaccineras. Det är över 2 miljarder människor som idag lever i länder som inte har möjlighet att vaccinera sin befolkning mot Covid-19. Inte ens sin sjukvårdspersonal. Alla har ett intresse i att vaccinationer sker globalt – ingen är säker förrän alla är säkra.

Sörmlandskampanjen bygger på Länsförsäkringar Södermanland, Sparbanken Rekarne och Sörmlands Sparbanks engagemang och uppmaningar till företag, ideella föreningar och enskilda sörmlänningar att bidra till Vaccine Forward Sörmlands insamling. Initiativtagarna är lokomotivet i Sörmlandskampanjen genom egna kanaler och mediesamarbeten samt en egen dedikerad kampanjhemsida med en digital räknare som visar hur långt det är kvar till målet med en vaccinering per sörmlänning – totalt 300 000 vaccinationer. Kampanjen drar igång onsdagen den 26 maj direkt på morgonen.

- Sörmlandskampanjen är ett föredöme för de svenska insatserna att bidra till att vaccinera även de fattigaste ekonomierna i världen. Målet att samla in 300 000 vaccinationer – en för varje sörmlänning – är fantastiskt och utmanar resten av Sverige att göra detsamma, uppmanar Vaccine Forwards grundare Elisabeth Thand Ringqvist.

Sörmlandskampanjens devis är enkel och rak

”Vi vill alla tillbaka till vardagen. För att det ska vara möjligt måste vi stoppa viruset bakom Covid-19. Överallt. Därför samlar vi här i Sörmland in 300 000 vaccinationer – en från varje sörmlänning – till människor som lever i världens fattigaste ekonomier. För bara 85 kronor kan du ge någon en full vaccination. Tack för att du hjälper oss att nå målet”

Ingen kan göra allt, men många kan göra lite

- Jag är jättestolt att vi i Sörmland kan kraftsamla och tillsammans göra den här insatsen. Ingen kan göra allt, men många kan göra lite, säger Lena Högfeldt, vd på Länsförsäkringar Södermanland.

- Projektet Vaccine Forward Sörmland är ett tydligt exempel på att våra lokala förutsättningar hänger ihop med de globala. Det finns bara ett sätt att stoppa pandemin och det är att alla – oavsett ekonomi – får tillgång till vaccin. Tillsammans kan vi klara detta, säger Annika Helg, vd Sparbanken Rekarne.

- Vi behöver återstarta Sörmland och nu kan alla som bor här hjälpa till på ett enkelt sätt. När du skickar en vaccination vidare till någon i ett annat land, som inte har samma tillgång till vaccin som vi, bidrar du både till minskad smittspridning globalt och till att vårt lokalsamhälle kan snurra igång igen, säger Sören Schelander, VD Sörmlands Sparbank.

Att vaccinera en person mot Covid-19 inom GAVI-programmet kommer i genomsnitt kosta 85 kronor (10 dollar). Vaccine Forwards insamlingskampanj pågår i anslutning till vaccinationsställen, i sociala medier och via digitala insamlingsaktiviteter. Vaccine Forward jobbar också aktivt med att utmana små och stora företag att matcha donationerna från allmänheten.

Alla medel som Vaccine Forward samlar in skickas direkt till COVAX AMC, vilken hanteras av the Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI).

Om Vaccine Forward

Mer än 2 miljarder människor lever i länder som inte har pengar att vaccinera sin befolkning, inte ens sin sjukvårdspersonal. Det saknas mer än 17 miljarder kronor för att vaccinera dem globalt. Vaccine Forward är en insamlingsorganisation för inköp och distribution av Covid-19 vaccin till världens 92 fattigaste ekonomier till förmån för Globala Vaccinalliansen (GAVI). Vaccine Forward är en svensk ideell förening, medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande. Grundare av initiativet är Elisabeth Thand Ringqvist, affärsängel, entreprenör och styrelseproffs. Hittills har Vaccine Forward samlat in 40 000 vaccinationer sedan mars i år.

För mer information

Elisabeth Thand Ringqvist, grundare Vaccine Forward, 0703 - 55 20 32
www.vaccineforward.org, @vaccineforward

Anna Falk, Marknads- och kommunikationschef Sörmlands Sparbank, 073 – 805 73 75
JO Malmkvist, Marknadschef Sparbanken Rekarne, 070-818 35 75
Ylva Klingvall, Tf kommunikationschef Länsförsäkringar Södermanland, 070 - 831 08 65

Se alla nyheter