Synen på moderskap hämmar jämställdheten
Har du funderat över varför det är flest mammor som är hemma med barnen. Länsförsäkringar har ställt frågor till 1 000 föräldrar och nästan hälften svarar är att det finns fördomar mot mammor som går tillbaka för tidigt till jobbet. Och att var fjärde förälder svarar att mamman de facto är bäst lämpad att vara hemma med barnen tills de börjar på förskolan.
-Det är tragiskt att fördomar ska få långtgående effekter på den ekonomiska jämställdheten och att kvinnors längre frånvaro från arbetet potentiellt kan hämma deras karriär- och löneutveckling, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och pekar på fakta som stärker det:
Ett år innan ett par får barn skiljer det drygt 10 procent mellan mammor och pappors lön. Åtta år efter att paret fått barn skiljer det cirka 30 procent. Det visar siffror från Försäkringskassan. Beräkningar från TCO visar också att mammor är borta i snitt 14,5 månader från arbetslivet under barnets två första år, motsvarande siffra för pappor är 3,8 månader.
När ett par är 27 år skiljer det 52 000 kronor i årslön mellan dem vilket är 4 300 kronor i månaden. När de är 37 år har den skillnaden ökat till 89 000 kronor per år, det vill säga 7 500 kronor i månaden. Då är inte deltidsarbetet medräknat som drar ned lönen ytterligare.