Varannan svensk tror på stigande bostadspriser

Hälften av alla svenskar, 49 procent, tror på högre bostadspriser på ett års sikt. Det är en minskning med 8 procentenheter från mätningen i juni månad då andelen var 57 procent. Det visar Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer.  

Stefan Westerberg ny

-Vi har fortsatt en mycket stor andel svenskar som tror på stigande bostadspriser under det kommande året, trots dippen denna månad. Optimismen är motiverad och bostadspriserna lär öka nu i höst, från hittills modesta prisökningar i år. Riksbankens senaste och kommande räntesänkningar ger stöd åt en förväntad prisuppgång, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, och fortsätter:

-Vägen ligger öppen för en rad räntesänkningar i höst och i början av nästa år. På ett års sikt är det mycket troligt att den rörliga bolåneräntan gått ner med drygt 1 procentenhet, som ger runt 2 500 kronor i lägre månatliga räntekostnader om man har 3 miljoner kronor i bolån. De lägre räntekostnaderna kommer underlätta bostadsköp på högre prisnivåer, säger Stefan Westerberg.

Länsförsäkringars Boprisbarometer minskade till 43 procentenheter i augusti månad, en nedgång med 8 enheter från mätningen i juni månad. Boprisbarometern avser differensen (nettotalet) i procentenheter mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser.

Andelen svenskar som tror på högre bostadspriser har generellt sett ökat sedan början av 2023 samtidigt som andelen som tror på lägre priser succesivt har minskat. Resultatet av den senaste Boprisbarometern visar att 49 procent tror att bostadspriserna kommer att stiga medan 6 procent av svenskarna tror på ett prisfall på ett års sikt. Andelen som tror på oförändrade bostadspriser uppgår till 37 procent.

-Våra mäklare vittnar om ett ovanligt stort intresse inför de stora visningshelgerna, vilket tyder på att bostadsmarknaden nu gör en ordentlig rivstart efter semestrarna. Trots svalare prisförväntningar hos svenskarna räknar vi med att priserna stiger ytterligare ett par procent fram till årsskiftet i takt med att räntan fortsätter sjunka, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Utsikterna är ljusast i Västsverige, där boprisbarometern landade på 47 enheter i augusti månad från 55 enheter i juni månad. Det betyder att 47 procent fler svenskar i Västsverige (Västra Götaland och Halland) tror på högre bostadspriser om ett år, jämfört andelen som tror på det motsatta.

Mellan kvinnor och män föreligger inga större skillnader.  Mellan olika ålderskategorier sticker 50–64-åringarna ut med påtagit ljusa utsikter om de kommande bostadspriserna. För denna åldersgrupp uppgick boprisbarometern till 45.

Bilaga
Undersökningen bifogas i sin helhet.

 

Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att vara om ett år jämfört med idag?

jun-24 aug-24
LF:s Boprisbarometer 51% 43%
Högre 57% 49%
Ungefär som idag 32% 37%
Lägre 6% 6%
Vet ej 5% 8%

Om undersökningen

Boprisbarometern baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Den senaste mätningen gjordes mellan den 12 augusti - 20 augusti 2024. 

Tre tips – så kan du agera när räntorna är höga

1. Ta höjd för fortsatt höga boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan ligger kvar på samma nivåer som idag och att du därtill får ökade kostnader från annat håll. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk och ha mer förutsägbarhet i hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolånetagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Försök sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt. Då har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur eventuellt stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.


4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom Länsförsäkringar Tel. 073-968 30 44

E-post: Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Tel. 070-238 21 50

E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Lena Bivner, pressansvarig Länsförsäkringar  Tel. 08 – 588 40 000

lena.bivner@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden