Hos Bolagsverket registrerar du ditt företag. Du behöver också registrera verklig huvudman. Verklig huvudman är den eller de som ytterst äger och kontrollerar företaget.
Registrera ditt företag
När det är dags att registrera ditt företag ser processen lite olika ut. Det beror på om du väljer att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Vi går igenom alternativen!
Genom Skatteverkets e-tjänst hos Verksamt eller via en blankett hos Skatteverket, registrerar du företaget för F-skatt och registrerar dig för moms. Du lämnar även uppgifter om preliminärskatt och gör arbetsgivarregistrering, även om det bara är du i företaget.
Registrera enskild firma hos Verksamt
Registrera aktiebolag hos Verksamt
Registrera företaget via särskild blankett
Vad är preliminärskatt?
Preliminärskatt är en uppskattning som du har gjort över hur mycket du kommer att sälja för under året, och alltså den skatt du tror att du kommer att betala per månad/kvartal/år (beroende på bolagsform och bokföringsmetod). Det är alltså denna uppskattning som du sedan kommer att betala in varje månad, även om det från början inte går som du tänkt dig.
Om du ska starta aktiebolag måste du registrera ditt företag hos Bolagsverket. För enskild firma är det ofta valfritt, men kan vara bra av många anledningar.
Är du enskild firma är det inget måste att registrera företaget hos Bolagsverket, men det är bra för att få namnskydd, om du bedriver en viss typ av verksamhet eller om du vill vara med i offentliga upphandlingar. Vissa banker kräver dessutom att du har ett registreringsbevis.
Att registera enskild firma hos Bolagsverket kostar 1100 kronor. Om du vill anmäla ditt företagsnamn tillkommer en kostnad på 900 kronor.
Att registrera ett aktiebolag kostar 1900 kronor och 1300 kronor för företagsnamn.
Hos Bolagsverket finns alla aktuella avgifter och information om hur du går tillväga för att betala.
Tips!
Ha flera olika namnförslag redo när du ska registrera företaget hos Bolagsverket så att det inte tar så lång tid om just ditt företagsnamn är taget. Gör ingen logotyp och beställ inga profilprodukter förrän det är klart!
Att träffa banken är för vissa bolag ett måste, för andra ett värdefullt möte som kan ge många bra insikter. Se till att du är förberedd och att du har gjort en affärsplan.
För att kunna starta ett aktiebolag behöver du ett bankintyg vilket du kan ansöka om hos din bank.
Du börjar med att upprätta stiftelseurkund. Det är ett dokument som beskriver vad aktierna är värda. Ditt aktiekapital på minst 25 000 kronor måste finnas på ett bankkonto. Banken ger dig sedan ett intyg som du skickar till Bolagsverket för att registrera ditt aktiebolag.
Läs mer om att starta och registrera ditt aktiebolag hos Verksamt
Banken kan hjälpa till med finansiering, rådgivning och svar på frågor kopplat till ekonomi och eget företagande.
Att registrera sitt företag är en del i att starta eget. Här får du svar på fler frågor som är aktuella när du ska starta företag eller precis har kommit igång.