Allt om taxeringsvärde
Se till att din bostad har rätt taxeringsvärde, då har du bättre förutsättningar att vara rätt försäkrad och kan ta lån med bostaden som säkerhet.
Taxeringsvärdet är det totala värdet av en fastighet och det är det som avgör hur mycket fastighetsskatt eller fastighetsavgift du ska betala. Taxeringsvärdet motsvarar 75 procent av marknadsvärdet.
Den vanligaste typen av fastighet i Sverige är så kallade småhus – till exempel villor, radhus eller fritidshus. Om fastigheten är bebyggd så består taxeringsvärdet av tomt- och byggnadsvärdet. Om den är obebyggd så består taxeringsvärdet enbart av ett tomtvärde. Om du inte äger marken som huset är byggt på får du ett taxeringsvärde som är baserat på byggnadsvärdet och markägaren får i sin tur ett taxeringsvärde baserat på tomtens värde.
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet för fastigheter i värdeområdet – det vill säga var en fastighet ligger. Detta bestäms två år före taxeringsåret. Vid småhustaxeringen 2023 är det alltså försäljningar 2019–2021 som avgör taxeringsvärdena.
Genom att ta det genomsnittliga försäljningspriset av fastigheter som ligger i samma område och lägga till särskilda värdefaktorer som till exempel om fastigheten har närhet till vatten eller skog, räknar man ut taxeringsvärdet.
Se taxeringsvärdet på din fastighet på Skatteverkets Mina sidor
Du som äger en fastighet betalar fastighetsavgift eller fastighetsskatt. För småhus betalar du kommunal fastighetsavgift, som ligger på 0,75 procent av taxeringsvärdet. Ju högre taxeringsvärde du har, desto högre blir alltså skatten. Men fastighetsskatten har ett tak, för inkomståret 2022 (deklarationen 2023) behöver du inte betala mer än 8 874 kronor.
För nybyggda hus betalar du ingen fastighetsavgift de första fem åren och ytterligare fem år efter det betalar du halv avgift. För hus som är över tio år betalar du hela avgiften.
Mer detaljer kring fastighetsavgift och -skatt på Skatteverkets webbplats.
När du ska ta ett banklån och vill använda din fastighet som säkerhet, behöver banken känna till fastighetens taxeringsvärde. Om du fått en skada på huset kan även försäkringsbolaget behöva taxeringsvärdet för att beräkna din ersättning.
Kommunen använder även taxeringsvärdet när den beräknar tomträttsavgälder, som är en slags hyresavgift som tomträttshavare betalar till ägaren av marken.
Marknadsvärdet är priset som fastigheten sannolikt skulle gå att sälja för, om det kom ut på marknaden just nu. Marknadsvärdet är baserat på genomsnittliga priser på liknande fastigheter i området.
Din bostads marknadsvärde kan förändras av olika anledningar, till exempel på grund av en renovering. Om du till exempel ska låna pengar med din fastighet som säkerhet kan marknadsvärdet påverka hur mycket du får låna.
Tips: Har du fått ett högre taxeringsvärde eller noterat att priserna i området gått upp? Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan hjälpa dig med en värdering av din bostad