Köpa bostad steg för steg

Det ska kännas både roligt och spännande att köpa ny bostad, även om det är en hel del att tänka på, säger Marcus Svanberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Här guidar vi steg för steg till vad du bör tänka på vid bostadsköp.

Marcus Svanberg

Navigera på bostadsmarknaden

Fundera över var och hur du vill bo. Centralt, eller med bra pendlingsmöjligheter? Stora ytor för umgänge, eller effektiv förvaring? Börja med att fastställa vad som är viktigt för dig. Promenera gärna runt i området du tittar på och prata med folk som redan bor där. För att sätta rätt förväntningar innan bostadsköpet är det bra att läsa på om priser i området dit du vill flytta.

Hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling hittar du fler tips och råd kring husköp.

Gör redan nu en bolånekalkyl för att se vad din boendekostnad kan bli. Kalkylen hjälper dig att förstå hur mycket du har råd att låna så att du kan fokusera på bostäder i rätt prisklass. Kom ihåg att räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och marginal för räntehöjningar. Det är också klokt att fundera över hur stor del av hushållsbudgeten som ska få gå till boendet, livet är så mycket mer än bara bostad.

Par promenerar i bostadsområde

Skaffa lånelöfte

När du har fått en tydligare bild av var du vill bo och vilken typ av bostad du söker är det dags att skaffa ett lånelöfte. Med ett lånelöfte vet du hur mycket du har möjlighet att låna och därmed hur långt du kan gå om det blir budgivning.

Gå på visning

Förbered dig genom att läsa på i bostadsannonsen. Saknar du någon information, förbered en lista med frågor att ställa till mäklaren. Många bostäder läggs ut som kommande på mäklarnas hemsidor. Kontakta gärna mäklaren redan innan visning för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. 

På visningen får du möjlighet att känna efter om bostaden passar dig. Ta av dig skorna och känn dig som hemma. Ha gärna med dig en tumstock för att kunna mäta och fundera på hur dina möbler skulle passa i rummen.

Kom ihåg att du har undersökningsplikt när du köper en bostad. En del bostäder är redan besiktigade när du kommer på visningen, men ibland behöver du göra en egen besiktning för att känna dig trygg med att det inte döljer sig fel som kan bli kostsamma för dig. Säljaren är skyldig att tillhandahålla en så kallad energideklaration där bostadens energiprestanda framgår. Läs igenom den och ställ eventuella frågor till mäklaren.

Att tänka på vid budgivning

Om flera är intresserade av samma bostad kan det bli budgivning, därför ska du alltid ha med dig ett lånelöfte när du går på visning. Det är säljaren som bestämmer formerna för budgivningen, så var medveten om att dessa kan variera. Alla mäklare är dock skyldiga att upprätta en förteckning över de bud som lämnas, med budgivarens namn, kontaktuppgifter, budets belopp och tidpunkt för bud. Hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan du läsa mer om hur en budgivning går till.

 

Kontakta banken innan du skriver kontrakt

När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det dags att kontakta oss för godkännande av bostaden. Vi behöver godkänna bostaden innan det dags att skriva köpekontrakt och betala handpenningen som normalt ligger på 10 procent av köpeskillingen. Resterande betalning sker på tillträdesdagen.

När du vunnit budgivningen och vi godkänt objektet som säkerhet för ditt lån går vi igenom ett låneupplägg utifrån dina behov. Du kanske behöver ett handpenningslån eller ett överbryggningslån? Vi hjälper dig också med pantbrev och lagfart.

Från lånelöfte till bolån

Om alla uppgifter stämmer från ditt lånelöfte går det snabbt att omvandla lånelöftet till en låneansökan. När din låneansökan är beviljad får du hem ett erbjudande som du skriver under och skickar tillbaka till oss.

Man låser upp ytterdörr med nyckel

Tillträde till ditt nya hem

På tillträdesdagen när du får tillgång till din nya bostad träffas du, säljaren och mäklaren för att göra ägarbytet. Ni går igenom alla papper, skriver under köpebrev, dina lån betalas ut och hela köpesumman betalas. Sedan får du nyckeln till din nya bostad.

Glöm inte att ordna med bolåneskydd och hemförsäkring i god tid innan tillträdet, vi hjälper dig självklart med helheten. Osäker på vilken försäkring du behöver? Jämför hemförsäkring och se vilken som passar dig bäst.