Analys av aktiemarknaden
Läs vår senaste marknadsanalys av aktiemarknaden i Sverige, Europa, USA, Japan och tillväxtmarknaderna. Ta bland annat del av var det är idé att investera just nu och vilka tillgångsslag som verkar mest intressanta.

Viktig information
Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Slutsatser som dras är skribenternas egna och ska inte ses som investeringsråd.
2025-03-17
Vad betyder symbolerna?
Vädersymbolerna visar vår syn för utvecklingen för aktiemarknaderna på 24 månaders sikt.
Aktiemarknaden globalt - Aktiermarknadens skillnader jämnas ut. Svenska aktier står sig bra.
2024 handlade allt om USA och amerikanska teknologibolag. 2025 väntas utvecklingen bli mer jämn mellan regioner. Tillväxten i USA börjar bromsa in och värderingsskillnaderna mellan amerikanska aktier och andra börser minskas något. Trumps vinst i presidentvalet hjälpte börser i slutet av förra året men i början av 2025 har snarare europeiska börser, inklusive den svenska, gått starkt. Marknaden brottas mellan avregleringar och skattesänkningar som möter negativa effekter av ökade tullar. Inflationsrisker finns främst i USA men vi kommer inte tillbaka till de senaste årens höga nivåer. Globalt sänks styrräntor ytterligare något i år men centralbanker kommer att gå lugnare fram. Kina stimulerar en ännu svag ekonomi. I Europa har Tyskland aviserat massiva infrastruktur- och försvarsinvesteringar, vilket kan stödja vissa sektorer.
De regionala skillnaderna kan bestå en tid men vi är inte oroliga för en global krasch. Det är mer de kortsiktiga riskerna som ökat än de långsiktiga effekterna. Amerikansk ekonomi är förhållandevis robust även om den bromsar in i år. Svenska aktier ser attraktiva ut. Värderingen är inte lika ansträngd som i USA men vi har bättre tillväxt än Europa. Svenska hushållens konsumtion gynnas av den lägre räntenivån, stigande löner och skattesänkningar. Samtidigt har industrin sett ökad efterfrågan.
Vi har en neutral syn på aktier sammantaget där ansträngd värdering sätts mot en ökad svensk och global efterfrågedriven vinsttillväxt. Vi förväntar oss en ökad investeringsvilja generellt närmaste två åren. USA:s dominans kommer inte längre vara lika stor. Småbolag och flera fastighetsbolag, efter svag utveckling, har attraktiva värderingar. USA väger mer än två tredjedelar av ett globalt aktieindex, och vi anser att svenska aktier bör komma bra ut relativt när konjunkturen stabiliseras. I år snabbt starkare krona och svagare dollar missgynnat svenska sparare i utländska fonder. Valutaeffekten kommer inte vara lika stor faktor framöver.
Sverige - Svenska aktier bra kompromiss sett till värdering och tillväxtpotential
Den svenska ekonomin förbättras gradvis över de kommande åren, hjälpt av att Riksbanken sänkt räntan och uppdämd efterfrågan. Hushållens köpkraft har förbättrats och bostadsmarknaden har bottnat. Industrin är fortsatt beroende av den globala utvecklingen, men vi ser begynnande tecken på en positiv trend. Svag krona har hjälpt exporten men nu när kronan har stärkts bör bolag som importerar kunna gynnas lite extra på marginalen.
Vi är fortsatt positiva till svenska aktier, som inte är högt värderade sett till var vi befinner oss i konjunkturcykeln. Inhemskt bidrar en mer stödjande finans- och penningpolitik jämfört med de senaste åren. Framöver ser vi lite större potential i småbolag, som har underpresterat större bolag. Men det bygger på att räntor inte stiger påtagligt och att den förväntade konjunkturåterhämtningen står sig. Kronstyrkan hittills i år gör att utländska investerare kan börja få upp ögonen för svenska aktier, vilket kan förstärka marknadsrörelsen.
Europa – Fredsförhandlingar, tullhot och stort tyskt stimulanspaket
Vi är neutrala till europeiska aktier. Värderingen är måttlig men efterfrågan är ännu för svag och politiska risker stora för att vi ska ha en positiv syn på europeiska aktier. Den europeiska ekonomin har påverkats negativt av Ukrainakriget och höga räntor. Även om fredsförhandlingar har inletts är det svårt att se hur en långsiktig lösning ska se ut. Den nya tyska regeringen har aviserat massiva investeringar i infrastruktur och försvar. Tysk statsskuld är inte särskilt hög och har råd att stötta ekonomin.
Tyska bolag som är mer globalt exponerade har gått bra hittills i år. Europeiska småbolag erbjuder extra låga värderingar och har historiskt överavkastat relativt större bolag. ECB har sänkt och kommer att sänka ytterligare. Industriindikatorer och investerarsentimentet i Europa är ännu svaga men har börjat krypa uppåt. Med en förbättrad vinsttillväxt för flera aktiemarknader driven av ett släpande investeringsbehov och på sikt ökad efterfrågan förväntar vi oss en mer gynnsam miljö för europeiska aktier längre fram.
USA – Ansträngd värdering skakar marknaderna trots bra vinstförutsättningar
Amerikanska hushåll har gynnats av tidigare finanspolitiska åtgärder. Trumps politik ser ut att ge en fortsatt inhemskt stöd men kan ge ökad global friktion. Risk finns att finansmarknaderna påverkas ytterligare av politisk osäkerhet, med ökad kortsiktig volatilitet som följd. Ekonomin har varit oväntat stark men förväntas sakta in till mer normala tillväxttal. Inflationsrisker finns men är hanterbara. Centralbanken kan sänka ytterligare lite men går långsamt fram då arbetsmarknaden ännu är stark.
Vi är neutrala till amerikanska aktier och vi förväntar oss måttlig men positiv avkastning. Värderingen är hög men vinster växer ytterligare och bör på sikt komma i kapp värderingen, för en mer långsiktig investerare. Företag är i allmänhet välkapitaliserade och väntas behålla större delen av sin personal. En fortsatt relativt bra arbetsmarknad ger stöd åt hushållens konsumtion. Efterfrågan dämpas något men ekonomin undviker en större kris, vilket innebär att vinster växer ytterligare. Politiska riskerna har dock ökat och stora snabba sentimentskift kan ske på marknaderna. Dollarns försvagning i år har förstärkt börsnedgången. Räkna med fortsatt volatilitet i närtid.
Japan – Lugnare börs efter tidigare turbulens
Den japanska centralbanken har gått lite på tvärs med andra centralbanker och stramat åt sin penningpolitik, vilket bidragit till yenens förstärkning. Detta påverkade exportbolagen negativt och bidrog till en markant börsnedgång i augusti när globala marknader samtidigt var skakiga. Börsen har haft en mer stabil kursutveckling därefter, men tappat mark i år.
Trots en ekonomisk återhämtning efter pandemin står Japan inför långsiktiga strukturella utmaningar, som en åldrande befolkning och hög statsskuld. Företagen har dock stora tillgångar och regeringen har genomfört flera reformer som har stöttat investeringar.
Vi har en neutral syn på japanska aktier. Värderingen är rimlig. Japanska aktier är underägda bland internationella investerare, men den japanska ekonomin står fortsatt inför stora utmaningar. För svenska investerare kan en yenförstärkning mildra ett börsfall, såsom skedde i augusti.
Tillväxtmarknader – Låga värderingar och kinesiska stimulanser
Vi är svagt positiva till aktier på tillväxtmarknader, särskilt med tanke på de förväntade räntesänkningarna i utvecklade ekonomier och på sikt en potentiell försvagning av den amerikanska dollarn. Tillväxtmarknader erbjuder strukturellt högre tillväxt än mogna ekonomier och är relativt lågt värderade. Kinas återhämtning har varit trög, men stimulanspaketet som lanserades i oktober lyfte börsen kraftigt. Ytterligare stimulanser är på gång för att stärka den svaga inhemska efterfrågan. Kina har fortfarande problem inom fastighetssektorn och på sikt demografiska problem. Sambandet mellan tillväxt och just kinesiska börsbolagsvinster är dock inte tydligt. I år syns ett visst flöde ut ur amerikanska teknologiaktier till asiatiska IT-bolag.
Global världshandel har varit dämpad sista två åren men bör återhämta sig under 2025, vilket ledande indikatorer också pekar på. Asien har hållit uppe bättre än övriga världen drivet av ökad export. Politisk oro på flera håll samt tullar slår mot vinster men många bolag är också bra på att styra om sin produktion över tid.
En placering i tillväxtmarknader ger störst exponering mot Kina, Indien, Sydkorea, Taiwan och Brasilien. Även om ländernas aktiemarknader som helhet följer global konjunktur så är korrelationen mindre än inom mer utvecklade länder, vilket bidrar till att balansera risker i en aktieportfölj. Ryssland är exkluderad från tillväxtmarknadsindex sedan mars 2022.