Funderar du på att köpa båt? Tänk på det här
Nätet svämmar över av båtannonser och båthandlare lockar med förmånliga kampanjer. Hur vet man vilket som är det rätta objektet – och vad är viktigt att tänka på när man köper begagnad båt? En bra start är att ställa sig själv några frågor.
Tänk efter vad som är viktigt för dig
En bra utgångspunkt är att tänka över hur du planerar att använda båten och vad som är viktigt för dig när du är ute på sjön. Frågor att ställa sig kan vara om du tänkt att övernatta i båten, hur mycket tid du vill lägga på underhåll och om båten ska fungera även för andra ändamål som exempelvis fiske och vattensport.
Köpa segelbåt
Val av båttyp hänger förstås ihop med hur du tänkt använda båten. För dig som planerar att köpa segelbåt kan det vara värt att ha med sig att olika typer av segelbåtar har olika seglingsegenskaper, välj den typ som passar dig och dina behov bäst. Exempelvis är segelbåtar med lång köl mer svårhanterliga, tungstyrda och ofta inte lika snabba som segelbåtar med kortare köl. Fördelarna med en längre köl är i sin tur att segelbåten går stabilare och att skadorna oftast blir mindre om du skulle gå på grund.
Andra aspekter att ta hänsyn till är tidsåtgång när du väl ska ge dig ut på sjön. Segelbåt kräver ofta mer tid för planering efter vind och väder jämfört med att äga en motorbåt.
Köpa motorbåt
En motorbåt är ofta enklare att hantera och navigera än en segelbåt, vilket kan vara anledningen till att motorbåtar är vanligare än segelbåtar. Något som du bör ta i beaktning extra noga om du väljer att köpa motorbåt är att välja den typ av motorbåt som uppfyller just dina önskemål. Om du bara planerar att göra dagsturer är troligtvis en daycruiser eller en styrpulpet ett bra alternativ. Om du planerar att sova över i motorbåten är kabinbåtar att föredra. Du bör även vara noga med att välja en motor som är anpassad efter båten och undersöka tillgången till service av båtmotorn i ditt närområde.
Nytt eller begagnat?
När du väl har bestämt dig ifall du ska köpa ny eller begagnad båt så finns det några olika vägar att gå. Om du väljer att köpa båten via auktoriserad båthandlare så omfattas köpet av konsumentköplagen vilket är tryggare för köparen. Om du istället väljer att köpa båten via privatperson så gäller istället köplagen, vilket innebär att ett större ansvar ligger på dig som köpare.
Tips när du köper båten begagnat
- Kontrollera så att säljaren faktiskt är den rätta ägaren av båten så den inte visar sig vara stulen - be om legitimation. Den rättmätiga ägaren har alltid rätt att ta tillbaka båten, även om du inte visste att den var stulen när du köpte den. Hos Larmtjänst kan du kontrollera båtar som är rapporterade stulna.
- Skriv ner skrov- och motornummer.
- Upprätta ett köpekontrakt vid båtköpet.
- Testa att all utrustning fungerar korrekt.
Vad kostar det att ha båt?
Innan köpet bör du även ha kalkylerat med kostnader som tillkommer båtägandet och som kan spela in vid valet av ny eller begagnad båt. Exempel på sådana kostnader är försäkring, underhåll, drivmedel och förvaring. En annan ekonomisk aspekt är utveckling av andrahandsvärdet.
Tre alternativ för finansiering av båten
Om du inte planerar att betala båten kontant vid köptillfället finns det oftast möjlighet att låna till båtköpet. De tre vanligaste alternativen till att finansiera båtdrömmen är:
- Att ansöka om ett privatlån.
- Att undersöka möjligheten om att utöka befintligt lån på bostaden.
- Om du köper båten via en auktoriserad båthandlare kan du låna upp till 80 procent av båtens värde med båten som säkerhet, och det är hos båthandlaren du i sådant fall ansöker om lånet.
Så minskar du risken för stöld
Enkla knep och avancerad teknik som kan hålla tjuven borta från båt och motor.
Checklista för båtägare
Har du koll på allt för båtsäsongen? Svep igenom vår enkla översikt.
Snabbkurs i knopar
Pålstek, skotstek eller dubbelt halvslag? Lär dig tre viktiga knopar som löser de flesta situationer.