Från cykel till husvagn: Så väljer du rätt lås

Med ett godkänt lås gör du det svårt för tjuven, samtidigt som du ökar tryggheten att din försäkring ska hjälpa dig vid stöld eller skadegörelse. Vi guidar dig i val av lås till allt från cykeln till husvagnen och förklarar hur valet påverkar din försäkring.

Kvinna cyklar i stadsmiljö.

Välj ett lås som du kan lita på

Att välja rätt lås till ditt fordon är inte bara en säkerhetsfråga, det är också en försäkringsfråga. Vi rekommenderar dig att välja godkända lås och följa de låskrav som finns i ditt försäkringsvillkor. Länsförsäkringar godkänner lås och kättingar som är certifierade enligt Stöldskyddsföreningen (SSF). Med rätt lås på plats kan du inte bara sova bättre om natten, du kan också känna dig trygg med vetskapen att din försäkring hjälper dig om något skulle hända.

Branschrådet Operation Låsning

Operation Låsning är ett branschråd som arbetar aktivt för att minska antalet cykelstölder genom att öka tillgången på säkra cykelparkeringar och bättre möjligheter till säker fastlåsning. I branschrådet ingår Länsförsäkringar, andra försäkringsbolag, SSF, Polisen och Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). 

Lär dig mer om Operation Låsning

Icons/70px/Quotation-mark-70
Att få vara en del av samhällsutvecklingen och samverka med andra aktörer är viktigt för oss för att bidra till minskade cykelstölder.
Helena Hellstén, Trafiksäkerhetsspecialist Länsförsäkringar

Cykellås

För dig som cyklar mycket rekommenderar vi att investera i ett bra lås. Exempel på bra lås är kättinglås eller bygellås som fäster både cykelns ram och hjul i ett fast objekt, det ger bästa möjliga skydd. Med ett godkänt cykellås är din cykel svårare att stjäla och du har gjort allt för att förhindra att cykeln ska bli stulen. Din hemförsäkring hjälper dig om cykeln blir stulen eller råkar ut för skadegörelse.

Om din cykel blir stulen eller utsatt för skadegörelse när du lämnat den olåst får du vanligtvis ingen ersättning alls från din hemförsäkring. Om din cykel blir stulen eller utsatt för skadegörelse när den är låst med ett icke godkänt lås blir din ersättning vanligtvis nedsatt med 50 procent.

MC- och mopedlås

Låskraven är olika för MC, oregistrerad MC och moped klass 1 jämfört med moped klass 2. Lås alltid med godkända lås och var noga med att följa låskraven i ditt försäkringsvillkor. Tänk på att styrlås och larm inte alltid räknas som ett godkänt lås.

Om din MC eller moped blir stulen eller utsatt för skadegörelse när den är olåst eller låst med ett lås som inte är godkänt kan du få lägre eller ingen ersättning alls från din försäkring.

  1. Låskrav för MC och moped klass 1

    Din MC eller moped ska låsas med två godkända lås, till exempel bygellås, kätting eller skivbromslås. Om du använder bygellås eller kätting med lås ska låset omsluta två av motorcykelns eller mopedens ramdelar, till exempel gaffelbenen. Om det finns ett elektroniskt stöldskydd som till exempel ett larm ska det vara aktiverat när du lämnar fordonet.

  2. Låskrav för moped klass 2

    Mopeden ska låsas med ett godkänt lås, till exempel bygellås eller kätting med lås. Precis som för moped klass 1 och MC gäller även här att bygellås eller kätting med lås ska omsluta två av mopedens ramdelar som exempelvis gaffelbenen. Om mopeden har ett styrlås kan du absolut låsa det för att försvåra för tjuvar, men tänk på att det inte räknas som ett godkänt lås.

Låskrav för båt, båtmotor och vattenskoter

Välj alltid godkänd låsutrustning, då är du säker på att du har ett bra stöldskydd och dessutom kan du få rabatt på din båtförsäkring.

Utöver att välja rätt lås kan du stöldskydda din båt, båtmotor eller vattenskoter med exempelvis spårsändare eller mikropunkter.

  1. Låskrav för båten

    För ett så bra skydd som möjligt ska du låsa båten med kätting och hänglås som dras runt ett fast föremål och fästs i båtens stävögla. Vi godkänner låsutrustning med lägst stöldskyddsklass 3, hos SSF hittar du mer information om låsklasser.

  2. Låskrav för båtmotor

    En utombordsmotor som är monterad på båten ska vara låst vid båten med motorlås eller låsanordning som är godkända av SSF med lägst stöldskyddsklass 3. Om din utombordsmotor inte är monterad på båten ska den förvaras inlåst i båten eller i en låst lokal.

  3. Låskrav för vattenskoter

    Om du förvarar din vattenskoter på en vagn eller trailer på ordinarie sommar- eller vinteruppställningsplats ska vattenskotern förvaras i en låst lokal. Vid förvaring på annan plats ska din vattenskoter vara fastlåst med låsutrustning godkänd av SSF (bygel, kätting och hänglås) med lägst stöldskyddsklass 3 eller förvaras i låst lokal.

Låskrav för husvagn, släpvagn och båttrailer

Husvagn, släpvagn och båttrailer ska låsas med ett godkänt kulhandskelås som förhindrar tjuven från att koppla upp din vagn på sin bil. Om du dessutom har möjlighet att låsa fast din vagn i ett fast objekt med kätting och hänglås ger det ett optimalt skydd.

När du har din båt stående på båttrailern ska båten och motorn låsas enligt samma låskrav som när båten ligger i sjön.