Se om ditt hem och spara pengar

Vi har under de senaste åren fått vänja oss vid bland annat höga elpriser, dyrare livs- och drivmedel. Ett tips som återkommit för att spara el och därmed pengar är att sänka värmen inomhus. Oftast är det inte något problem, men det finns en del saker du bör tänka på. Ett annat sätt att inte dra på sig stora kostnader kan vara att se om sitt hus så att inga andra onödiga skador inträffar.

Som husägare kan det vara svårt att veta vad som är viktigt att tänka på. Vi tog därför hjälp av Dennis, en av våra besiktningsmän, som har lång erfarenhet av hus- och skadeförebyggande besiktningar. Varje vecka besöker Dennis och hans kollegor våra villakunder för att informera om förebyggande åtgärder som kan förhindra att en skada uppstår.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Se ditt hus som en helhet och som din bästa investering. Lägger du ner lite kärlek och omsorg kommer du att få många fina år av trygghet och glädje där.
Dennis Carlsson, besiktningsman på Länsförsäkringar Stockholm

Viktigast att tänka på som husägare - Dennis tipsar

  1. Ligg steget före

    Förebygg innan en skada sker – med små enkla medel kommer du långt. Det är bra att gå en ordentlig husesyn åtminstone en gång om året, både inomhus och utomhus.

  2. Om huset har en vind

    Kolla efter missfärgningar, vita eller svarta – det kan tyda på mikrobakteriell påväxt (mögel). Upptäcker du fuktfläckar – ringa in dessa och skriv datum så att du kan hålla koll på om de blir större. Installera gärna en hygrometer som mäter luftfuktigheten, vilken inte ska överstiga 75 %.

  3. Om huset har krypgrund

    Se till att ha bra ventilation. Här ska fukten inte heller vara över 75 %, vilket du enkelt håller koll på med en hygrometer.

    Hussvamp och mögel

Ligg steget före vattenskadan

Vatten och vattenledningar finns i flera utrymmen i våra hus och 2022 rapporterades hela 35 205 vattenskador till försäkringsbolagen i Sverige. Flest vattenskador, 35 %, inträffar i köket men även i andra våtutrymmen som badrum och tvättstugor.

I köket

  • Se över droppande kranar. Förutom att spara pengar på vattenräkningen kan du förhindra att läckaget blir till en vattenskada.
  • Lägg ett fuktskydd under diskmaskinen, kylen och frysen. På så sätt hinner du upptäcka om det finns ett läckage. Just vitvaror står för ca 8% av vattenskadorna i köket.
  • Kolla så att slangar och avloppsrör sitter fast. Det kan lätt bli en större vattenskada.
  • Installera ett vattenlarm under diskbänken. Det är ett billigt sätt minska risken för kostsamma vattenskador. 

I badrummet

  • Se även här över droppande kranar och åtgärda.
  • Täta håligheter så att inte fukten kryper in bakom fuktspärren. I takt med att hus från 1960-talet och tidigare får nya ledningar och nya bättre tätskikt i våtrum minskar också vattenskadorna vilket leder oss in på nästa tips:
  • Är badrummet i behov av renovering men ekonomin inte tillåter det i dagsläget? Sätt in en duschkabin, den sparar både golv och väggar och leder ner vattnet direkt i golvbrunnen.
  • Se över golvbrunnen innan en fuktskada uppstår. Kanske luktar det illa eller har en felaktig konstruktion från början? Då kan en remaljering hjälpa.

I tvättstugan

  • Kolla så att slangar och rör är fastmonterade.
  • Spillvattenslangar (tex slang från tvättmaskinen) ska vara monterade ner i ett avlopp. Extra viktigt är det att rensa golvbrunnen som tar emot spillvattnet från tvättmaskinen så att den inte kloggar igen och vattnet rinner ut över golvet.  

För dig som ska renovera
Anlita seriösa hantverkare, det lönar sig i längden. Ett tips är att prata med grannar, familj eller vänner. Du kan även kontakta din lokala bygghandel för att få rekommendationer och tips på bra hantverkare.
Tänk på detta:

  1. Kolla så att hantverkaren är certifierade inom sin expertis
  2. Följ bygg och branschregler
  3. Följ monteringsanvisningar

Har du frågor?

Eller vill du att vi kommer och besiktar ditt hus?
Hör av dig till oss: LF28-Skadeforebygg@lansforsakringar.se

Frågor och svar som rör ditt hus kopplat till elförbrukning och vad det kan få för konsekvenser om du drar ner på värmen för mycket.

Ja, du kan sänka värmen några grader, men tänk på att inte sänka värmen för mycket i rum där det finns vattenledningar t ex i kök, badrum, pannrum, garage. Det ska vara minst 15 grader i utrymmen som har vattenledningar.

Ett bra tips är att lägga en termometer i de utrymmen som du sänker värmen i eller installera en hygrometer eller temperatur- och fuktsensor.

Ja, du kan sänka värmen, men tänk på att inte sänka värmen för mycket i de rum där det kan finnas vattenledningar. 

Ett bra tips är att lägga en termometer i de utrymmen som du sänker värmen i eller installera en hygrometer eller temperatur- och fuktsensor. 

 

Ja, du kan stänga av/sänka fläkten när du inte är hemma eller när du åker bort.
Det blir ingen fukt när du inte är hemma och inte duschar. Det är dock viktigt att ventilationen är i bruk när någon är hemma!

Ja, men glöm inte att öppna ventilerna när du är hemma, så du har bra luft!

Du ska inte stänga av avfuktaren. Det du kan göra är att höja luftfuktigheten, t ex om avfuktaren är inställd på 60 - 64% kan du höja till 69%. Obs! Fuktvärdet i luften i en krypgrund får inte överstiga 75%.

  • Isolera rören utvändigt
  • Ta bort eventuella buskar som växt upp framför luftvärmepumpen
  • Gör rent/byt invändigt filter

Behöver du boka service av luftvärmepumpen? Kolla när senaste service utfördes och följ serviceintervall enligt anvisningar   

På grund av högre energipriser kommer många som har ett timbaserat elpris köra tvättmaskinen eller diskmaskinen på natten då det är billigare. Kom ihåg att enkla åtgärder hjälper om olyckan är framme. Brandvarnaren är en billig livförsäkring. Ett vattenlarm eller läckagevarnare fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. 

En braskamin är till för trivseleldning inte till för att värma upp ett helt hus, men är ett bra komplement till andra värmekällor. 

  • Elda alltid enligt anvisningar 
  • Kontrollera att din rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i. Kolla med din kommun hur ofta du behöver sota. Sota oftare om du eldar oftare.
  • Använd inte mer än 2 kg ved per timme (cirka 3 vedträn)
  • Använd gnistskydd i öppen spis
  • Lägg askan i en plåthink med lock och förvara den på ett brandsäkert underlag tills du säkerställt att den är släckt.
  • Låt kaminen vila mellan eldningarna – om du har eldat i tre timmar så ska du vänta lika länge innan du eldar igen.

LF Stockholm