Kackerlacka
Kackerlackor är riktiga överlevare och vårt allra äldsta skadedjur. De följer oftast med hem i väskan eller via matvaror och kan vara knepiga att bli av med.
Förebyggande åtgärder du själv kan göra
Kackerlackor tar sig in i våra fastigheter och hem på framförallt två sätt. Det första är genom angränsande lokaler eller lägenheter. Det andra, och vanligaste sättet är via saker vi tar med oss hem. Det kan vara via bagage, produkter och varor.
Undvik att få hem kackerlackan:
- Gör tätt
Täta rörgenomföringar, hål och springor där kackerlackor har möjlighet att gömma sig. - Säkra väskan
Använd väskor som går att försluta säkert och håll dem stängda under utlandsresor. - Skaka kläder
Skaka ur alla plagg som skall packas ned inför hemresan. - Gå igenom bagaget
Gå igenom bagage från utlandsresor som du känner dig osäker på, innan du packar in i skåp och garderober. - Se upp för matvaror
Var uppmärksam när du packar upp matvaror och andra produkter från små importbutiker och privatimport
Har du fått problem med kackerlackor? Kontakta oss
Kackerlackor är mycket svårbekämpade med preparat som finns att köpa för allmänheten. När man tror sig vara fri från skadedjuret kommer nya angrepp från de äggkapslar som klarar sig undan bekämpningen. Det är därför rekommenderat att kontakta oss direkt för professionell hjälp.
Även vid professionell bekämpning får man ha tålamod. Troligen behövs flera behandlingar och det kan ta några månader innan problemet är löst.
- Förvara mat i väl förslutna behållare eller plastpåsar – även mat till husdjur.
- Håll rent från matrester och spill.
- Låt inte odiskade köksgeråd, porslin och vattenskålar till husdjur stå över natten.
- Förvara kompost och avfall i förslutna kärl.
Fakta om kackerlacka
Det finns tusentals arter av kackerlackor men endast ett fåtal som vi brukar få problem med inomhus. Kackerlackor har ofta vingar men flyger mycket sällan. Vingarna är inte alltid fullt utvecklade på alla arter och kön.
Parningen styrs till stor del av doftsignaler och resulterar efter en tid i en äggkapsel som placeras på någon mörk och skyddad plats. Tyska kackerlackan avviker dock genom att bära sin kapsel tills ungarna (nymferna) kryper fram ur de kläckta äggen. Nymferna liknar de vuxna insekterna men har inga vingar.
Kackerlackor är allätare och äter både torra, blöta, färska och ruttnande matvaror, vid matbrist kan de till och med ge sig på läder-, ylle-, linne-, och pappersprodukter.
Får kackerlackorna chans att föröka sig och blir många, orsakar de unken lukt, förstörelse av livsmedel, risk för bakterie- och smittspridning. De är riktiga överlevare och äter det mesta. Man har hittat fossila släktingar som levde för cirka 360 miljoner år sedan, vilket gör dem till det äldsta skadedjur vi har.
Kackerlackorna är nattaktiva, ljusskygga och trivs i varm och fuktig miljö.
Skogskakerlackan
De enda två som klarar av vårt nordiska utomhusklimat är en till södra Sverige nyinvandrad och ovanlig art som saknar svenskt namn (8-11mm) och skogskackerlackan (6-11mm) som lever naturligt ända upp i Lappland. Den kommer ibland av misstag in i våra hem och utgör inget problem då den snart dukar under av uttorkning, dessutom klarar den inte av att föröka sig inomhus.
Tyska kackerlackan
Det är den tyska kackerlackan till höger på bilden (12-16 mm) som är vanligast, och kan förekomma i stora mängder inomhus när de får fotfäste. Den trivs bäst i fuktiga utrymmen såsom kök och badrum.
Brunbandade kackerlackan
Den brunbandade kackerlackan (10-15 mm) är ofta kallad TV-kackerlacka på grund av sin förkärlek för varma platser inte sällan i en tv eller annan värmealstrande elektronik. Den klarar även torra utrymmen och kan etablera sig i hela huset.
Orientaliska och amerikanska kackerlackan
Den lite större orientaliska kackerlackan till vänster på bilden, (25-30 mm), och amerikanska kackerlackan (28-44 mm) är lite ovanligare och har inte fullt så snabb reproduktion. Amerikanska kackerlackan har lite svårt att överleva i vårt torra inomhusklimat medan den orientaliska klarar lite svalare temperaturer än övriga.