Kör moped säkert

Att köra moped ger dig frihet att lättare ta dig till fotbollsträningen eller skolan. Det är kul och enkelt men det måste också vara säkert.

Tonåringar på moped.

Våra fyra viktigaste tips för att undvika mopedolyckor

  • Knäpp alltid hjälmen
  • Trimma inte moppen
  • Som förälder – engagera dig och medverka vid mopedutbildningen
  • Se upp för grus på vägen och vägrenen

Knäpp alltid hjälmen

Välj i första hand en intergralhjälm som även täcker ansiktet och knäpp alltid hjälmen. Trafikverket har gjort en djupstudie på omkomna mopedister, där det visar sig att cirka 45 procent av mopedisterna som omkommit har saknat hjälm eller har tappat hjälmen vid olyckstillfället. De flesta som tappat hjälmen är under 18 år.

Läs mer om hjälmar

Trimma inte din moped

Nästan hälften av alla dödsolyckor har mopeden varit trimmad. Trimningen behöver inte vara orsak till olyckan men det påverkar definitivt svårighetsgraden på olyckorna på grund av att hastigheten blir högre.

PS Tänk på att din mopeds vagnskadeförsäkring inte gäller om den är trimmad.

Engagerade föräldrar minskar olycksriskerna

80 procent av alla skadade mopedister är unga. Nu behöver föräldrarna engagera sig mer för att vi ska få ned olyckorna genom att till exempel vara med i inledningen av körkortsutbildningen.

En forskningsstudie från VTI om ungdomars och föräldrars attityder kring mopedkörning visar att föräldrar har svårt att ”hitta rätt” i diskussionen. Om föräldrarna är med vid inledningen av utbildningen får de bättre koll på vad som gäller regler och risker. Då är det enklare att sitta hemma vid köksbordet och diskutera.

Grus på vägbanan och i vägrenen

Rullgrus kan vara förrädiskt för dig som kör moped. Läs av vägbanan och vägrenen när du ser grus. Se också till att anpassa hastigheten. Tänk även på hur du klär dig, använd kläder som täcker armar och ben. Ha ordentliga skor och gärna handskar för att lindra skrapsåren ifall du åker omkull.

Alkohol och droger

Alkohol och droger är inte bara ett problem för unga trafikanter men värt att nämna i detta sammanhang. Kör aldrig full och våga säga nej till en kompis som är onykter om denna vill att du åker med. Läs gärna mer under Don´t Drink and Drive på www.trafikverket.se/ddd. Där hittar du allt om alkohol och trafik som ung, förälder, ledare och lärare.

Skydda dig mot stöld av din moped


• Lås alltid mopeden när du parkerat, även för en mycket kort stund.
• Lås med en bygel eller kätting/lås och med låsklass III. Kättingen ska omslutas av två av mopedens ramdel till exempel gaffelbenen. Lås gärna fast mopeden i en fast konstruktion, till exempel en stolpe.
• Parkera din moped på ett upplyst område.
• Skivbromslås klass III är praktiskt och är godkänt låst. Lätt att ta med i mopeden.
• Lås fast hjälmen i mopeden om du inte tar med dig din hjälm.
• Förvara nycklar till mopeden på en säker plats, så att de inte kommer i fel händer.
• Vid långvarig förvaring av en moped lönar det sig att välja ett låsbart lagerutrymme/garage. Kom ihåg att alltid låsa din moped, även om det finns i ett låsbart utrymme.

 

Försäkring för moped

Är din moped försäkrad mot stöld och skadegörelse? Vår försäkring täcker det mesta, både för EU moped, klass I och klass II.

Mopedförsäkring