Teknisk livslängd för olika material och installationer
Hur länge håller en varmvattenberedare eller en vattenledning? Olika material och installationer har en teknisk livslängd som avgör när de behöver bytas ut. Här hittar du medellivslängden för vanliga installationer och våtutrymmen.
Därför är det bra att ha koll på den tekniska livslängden
h Hinn byta ut innan saker går sönder och orsakar skada
h Passa på att byta det som behövs när du renoverar
h Få koll inför till exempel ett husköp
Byt ut ledningar och rör i tid
Vi lägger gärna krut på att byta ut och bygga om inredningen hemma, men har du koll på det som ligger under? Alla saker har en så kallad teknisk livslängd. Det innebär att gamla underliggande material som vattenrör och avlopp kan ligga dolda och orsaka en skada om de inte byts ut.
Det kan vara klurigt att veta vad som påverkar livslängden på olika material och installationer och när det är hög tid att byta ut. Som tur är finns det branschgemensamma riktlinjer att gå efter.
Vad påverkar materialens livslängd?
Det är flera faktorer som påverkar livslängden för olika byggnadsdelar, material och installationer. Livslängden på till exempel ett vattenledningsrör påverkas av vattenkvalitet, temperaturer och kvaliteten på material.
Den vanligaste orsaken till att behöva göra ett stambyte är korrosion (rost) och slitage. Ett normalt intervall för ett stambyte är 40 till 50 år. Var särskilt uppmärksam om du bor i ett bostadshus från femtio-, sextio- och sjuttiotalet där den tekniska livslängden för vatten- och avloppsledningar ofta passerats och det finns ett större behov av en renovering.
Har du svårt att själv bedöma livslängden på en produkt eller ett särskilt material kan du kontakta en byggteknisk fackman som hjälper dig.
Om du ska renovera
Ska du renovera till exempel köket eller badrummet? Passa på att byta gamla ledningar och avlopp när du ändå renoverar. Du sparar pengar på sikt om du slipper renovera snart igen på grund av att material behöver bytas ut.