Försäkra solceller

Har du installerat solceller och undrar vilket skydd som finns i din hemförsäkring? Vi går igenom hur försäkringen gäller för solceller, solpaneler och solfångare. Samt ger tips på hur du på ett säkert sätt använder batterilagring.

Solceller med försäkring på ett hustak.

Försäkra solceller och solpanel

Grattis till dig som ska eller har installerat solceller. Det är en klok och viktig investering för framtiden. Det är också viktigt att ha reda på hur försäkringen gäller om det oväntade skulle inträffa.

Vilket skydd finns i försäkringen för solceller, solpaneler och solfångare?

Din villaförsäkring gäller för samma skador på solceller, solpaneler och solfångare som i sig kan uppstå på huset. Exempelvis så gäller din försäkring vid brand, skadegörelse, storm, eller om installationen slutar att fungera.

Samma skydd gäller för ditt fritidshus. Vi gör ingen skillnad på försäkringsskyddet i villa-, villahem- eller fritidshusförsäkringen gällande solceller, solpaneler eller solfångare.

Behöver jag utöka försäkringsskyddet för solpaneler, solceller och solfångare?

Nej, hos oss behöver du inte komplettera försäkringsskyddet med någon extra försäkring när du installerar solceller/solpaneler/solfångare.

Det kan vara bra att kontrollera om det ingår allrisk byggnad i din försäkring. Allrisk byggnad är en försäkring som bland annat gäller för plötsliga och oförutsedda händelser.

 

Skillnad på solceller, solpaneler och solfångare

Solceller omvandlar solenergin till el – solel. Passar för de som bor i villa, småhus eller fritidshus och kan användas till saker som kräver elektricitet.

Solfångare omvandlar solenergi till värme – solvärme. Solfångare skapar värme och kan vara ett bra komplement till ditt ordinarie värmesystem. Solfångare kan användas för att värma upp pooler samt minska kostnaderna för hushållsvärme och varmvatten. Passar för dig som förbrukar mycket varmvatten på sommaren.

Solpaneler – Som ett ramverk, där man kan montera både solceller och solfångare i ett.

Solpaneler på hustak.

Batterilagring

Det ökande intresset för att installera solceller har också medfört funderingar hur man på bästa sätt kan lagra den energi som har producerats. För att kunna lagra överskottet av solenergin så passar det bra med batterilagring. 

Tack vare dessa batterier är det möjligt att lagra den energi som har producerats, från minuter till dagar. Det finns dock ett antal risker med att förvara batterier hemma som kan vara bra att känna till. 

Tips för batterilagring

  1. Placering av batterier

    Batterier bör inte placeras i byggnader där det finns sovande personer. Exempel på bra utrymmen är garage, pannrum eller fristående förråd. 

     

    Tänk på att temperaturskillnader kan skada batterierna, de kan blir för varma och bör inte placeras nära brännbart material. Följ alltid leverantörens och tillverkarens anvisningar.

     

    Vid val av placering, var noga med vilka yttre faktorer som kan påverka batteriet, till exempel påkörning i garage. 

  2. Ventilation

    Det är bra om det finns möjlighet att installera brandgasventilation där du väljer att placera batteriet, det innebär att du ska kunna få god ventilation i utrymmet. Ventilationen bör inte vara gemensam med andra utrymmen eller byggnader. 

  3. Sammankopplade brandvarnare

    Sammankopplade brandvarnare ger bättre möjlighet att upptäcka brand i ett tidigt stadium, oavsett var batterierna är placerade. Brandvarnarna ger en tidig signal att utrymma och möjlighet att kontakta räddningstjänst.Tänk på att brandvarnare bör testas kontinuerligt. 

  4. Skyltning

    Vid installation av batterier bör byggnaden märkas upp med skyltar. Det underlättar för exempelvis räddningstjänst att bli upplysta om att och var det finns batterier i byggnaden.

  5. Säkerhetsbrytare

    Säkerhetsbrytare bör installeras för att enkelt kunna bryta strömmen, vid skada eller underhåll av batteriet. 

  6. Anvisningar

    Följ alltid tillverkarens och leverantörens produktanvisningar. 

     

Detta är rekommendationer som kan vara bra att tänka på vid installation av batterier, för fler tips besök gärna Elsäkerhetsverkets hemsida.

Viktigt att tänka på

För att din solcellsanläggning och batteri ska installeras säkert rekommenderar vi att du ska installera ett överspänningsskydd. Ett överspänningsskydd skyddar dina elektriska apparater från överspänning och överspänningsstötar, som exempelvis kan orsakas av åska eller strömavbrott.

Frågor och svar om försäkring och solceller