Flygbolagen har olika bestämmelser för vad som gäller för dig som gravid. En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger under graviditetens sista två månader. Dubbelkolla vad som gäller just för dig.
Kontrollera också din försäkring innan du reser. Villkoren kan se olika ut hos olika försäkringsbolag. Hos oss på Länsförsäkringar gäller gravidförsäkringen i hela världen. Läs mer om vår gravidförsäkring.
Andra trimestern – det här händer i vecka 15-28
Den andra trimestern sträcker sig från vecka 15 till och med vecka 28 av graviditeten. Under dessa veckor fortsätter fostrets imponerande utveckling, samtidigt som många kvinnor upplever att trötthet och illamående minskar eller försvinner helt.
Här kan du läsa vad du kan vänta dig under den andra trimestern, lära om fostrets utveckling och få tips på hur du kan må så bra som möjligt under denna andra del av graviditeten.
Den andra trimestern pågår från vecka 15 (14 veckor + 0 dagar) till vecka 28 av graviditeten (27 veckor + 6 dagar).
Under andra trimestern fortsätter fostret sin imponerande utveckling. Hjärnan utvecklas i snabb takt och lungorna och matsmältningssystemet börjar ta form, liksom naglar och hår. Samtidigt utvecklas motoriken och reflexerna. Fostret blir mer aktivt, reagerar på yttre stimuli som ljud och ljus och börjar likna ett nyfött barn i proportionerna, enligt 1177. Från och med vecka 22 benämns fostret som ett barn juridiskt.
I början av andra trimestern sträcker sig din livmoder till strax ovanför blygdbenet. Den fortsätter att växa, vilket gradvis gör din graviditet synligare för omgivningen. Men kom ihåg att varje kropp och graviditet är unik, så om det tar lite längre tid innan din graviditet blir synlig är det helt normalt. Om du väntar ditt andra barn kan det kännas som att livmodern växer snabbare än den gjorde i din första graviditet.
Under denna period utsöndras hormonet relaxin, som påverkar fogarna i bäckenet och gör kroppens leder mer rörliga. Det kan resultera i smärta i exempelvis bäckenet, korsryggen, ljumskarna och höfterna. Du kan också känna att livmodern, en stor muskel som inte är viljestyrd, då och då drar ihop sig och blir spänd. Det är sammandragningar som livmodern gör för att träna muskeln inför förlossningen. Sammandragningarnas intensitet och upplevelse varierar från person till person. Det är också helt normalt att inte känna några sammandragningar alls innan födseln startar.
Vanligtvis börjar även de första fosterrörelserna att kännas under andra trimestern, vilket är en milstolpe för många gravida. Fostrets aktivitet i livmodern varierar; vissa är mycket aktiva medan andra är mer stillsamma, men alla rör sig ända fram till födseln. Det är dock väldigt olika hur man uppfattar fosterrörelser och när de börjar kännas.
I den andra trimestern kan måendet förändras på flera sätt. Illamåendet och tröttheten från första trimestern kan minska eller försvinna helt, samtidigt som energin ofta ökar. Psykiskt kan den inledande oron och förväntan ersättas av en mer stabil känslomässig balans.
Även om många upplever minskat illamående och högre energinivåer under den andra trimestern, gäller det tyvärr inte alla. Andra graviditetsbesvär som förstoppning, nästäppa och halsbränna är också vanligt under den här perioden. Det finns tips både gällande kost och rörelse samt receptfria läkemedel för detta. Kolla med din barnmorska – du ska inte ha besvär i onödan.
Kombinationen av att graviditetsbesvären ofta minskar och fosterrörelser ännu inte känns i början av andra trimestern, kan skapa oro hos den gravida som kanske tror att något är fel eller att graviditeten har avstannat. Denna oro brukar släppa efter några veckor, när fosterrörelser börjar kännas eller när livmodern växer och det blir tydligt att graviditeten fortsätter som den ska. På grund av känslan av att inte längre vara gravid kallas denna period för ”spökveckorna”. Det är normalt att känna oro under graviditeten, men om den påverkar din vardag är det viktigt att söka stöd hos din barnmorska.
För dig som partner/medförälder är det viktigt att stötta den gravida kvinnan både fysiskt och emotionellt även under andra trimestern. Det kan innebära att ta hand om hushållssysslor, erbjuda massage eller bara finnas där för att lyssna och ge stöd.
Skapa stunder där ni tillsammans funderar eller fantiserar över hur er bebis har det i livmodern, eller hur det kommer att kännas när barnet fötts. Känslan av delaktighet och engagemang är ofta både lugnande och tryggande. Att delta i förberedelser inför förlossningen och att vara närvarande vid besök hos barnmorskan kan också vara en viktig del av att stödja den gravida kvinnan.
- Prata med din arbetsgivare – fundera över föräldraledighet
Under andra trimestern kan det vara dags att börja fundera över föräldraledigheten och berätta för din arbetsgivare. Läs våra tips inför föräldraledigheten. - Ultraljud v. 18–20
Vid den här tiden bör du ha fått tid för ett rutinultraljud (RUL), om du valt att göra det. Ultraljudsundersökningen visar bland annat hur många foster det är i livmodern, hur länge graviditeten har pågått och hur graviditeten utvecklas. RUL kan även upptäcka organavvikelser hos barnet eller i livmodern. - Kolla upp könet – ja eller nej?
På rutinultraljudet kan det gå att se om fostret har en snippa eller snopp. Är du nyfiken på att veta det redan nu, eller föredrar du att vänta till förlossningen? Informera barnmorskan som tar emot dig vid ultraljudet. - Fundera över inköpen till BB-väskan
Vad är viktigt att ha med till förlossningen? Läs vår checklista när du packar BB-väskan. Om du glömmer allt, ta det lugnt, det kommer att gå alldeles utmärkt ändå!
Du hittar fler tips som ökar tryggheten under din graviditet i vår gravidguide.
Faktagranskad av Maria Midstam, legitimerad barnmorska.
Så kan vår gravidförsäkring hjälpa er
Är du och ditt barn försäkrat? Med vår gravidförsäkring får både du och ditt barn ett bra skydd även innan barnet är fött. Läs mer om hur vår gravidförsäkring kan hjälpa er.