Första trimestern – det här händer under tidig graviditet

Den första trimestern sträcker sig från graviditetens start till och med vecka 14. Under dessa veckor genomgår fostret snabba och avgörande utvecklingssteg, medan din kropp anpassar sig för att skydda det växande livet.

Illustration av gravid mamma.

Här kan du läsa vad du kan vänta dig under den första trimestern, lära om fostrets utveckling och få tips på hur du kan må så bra som möjligt under denna första del av graviditeten.

Vilka veckor räknas in i trimester 1?

Den första trimestern pågår från den första dagen av din senaste menstruation till och med vecka 14 av graviditeten (13 hela veckor + 6 dagar). Det innebär att du redan vid befruktningstillfället är två veckor in i graviditeten.

Så utvecklas fostret i magen

Under de första veckorna av graviditeten genomgår fostret snabba och avgörande utvecklingssteg. En stor och viktig händelse är att fostrets hjärta börjar slå. I princip alla kroppens organ bildas, även om de fortfarande behöver växa till och börja fungera. Vid slutet av den första trimestern har barnet blivit sju till åtta centimeter långt, börjat svälja och röra sig i fostervattnet, enligt 1177. Det är en fascinerande period där det lilla livet i magen börjar ta form och blir mer och mer människolikt.

Vad händer i kroppen i första trimestern?

Under den första trimestern genomgår din kropp en rad förändringar för att anpassa sig till graviditeten och stödja det växande fostret. Mer blod bildas, cirkulationen ökar, brösten svullnar och hormonnivåerna förändras. Livmodern växer för att ge plats åt fostret, vilket kan leda till en känsla av att det spänner och sträcker i magen. Vid slutet av trimester 1 är livmodern ungefär lika stor som en grapefrukt.

Förutom detta kan de hormonella förändringarna också påverka huden i form av pigmentförändringar, samt göra tandköttet mer känsligt. Det är viktigt att känna till dessa förändringar för att ta hand om sig själv och må så bra som möjligt både fysiskt och mentalt under denna tid.

Måendet under trimester 1

Många kvinnor upplever illamående och trötthet under den första trimestern, bland annat på grund av de förändrade hormonnivåerna. Huvudvärk till följd av de fysiska och mentala förändringarna är också vanligt, liksom ömhet i brösten, uppblåst mage och mer flytningar. Många upplever också ökad puls och andfåddhet på grund av den ökade vätskevolymen i blodomloppet.

De hormonella förändringarna kan också påverka ditt humör och skapa en emotionell berg-och-dalbana. Lyssna på din kropp, vila när det behövs och ät små men frekventa måltider för att lindra illamåendet.

Tips till partner/medförälder

Att stötta den blivande mamman under graviditetens första trimester är viktigt för hennes välmående. Var närvarande, lyssnande och hjälpsam för att minska stress och oro. Delta i besök hos barnmorskan och lär dig om graviditet och förlossning för att vara ett starkt stöd för den blivande mamman.

Förberedelser i trimester 1

  • Skaffa gravidförsäkring 
    Vi rekommenderar dig att skaffa en gravidförsäkring så tidigt som möjligt under graviditeten. Om försäkringen betalas i tidigast skede kan den ersätta symtom som upptäcks hos barnet vid till exempel en ultraljudsundersökning. Vi kan även ersätta graviditetskomplikationer som uppstår från graviditetsvecka 15+0.

  • Börja äta kosttillskott
    Folsyra är ett slags B-vitamin som du som gravid bör äta till vecka 13. De flesta behöver även extra järn. Prata med din barnmorska om vilka kosttillskott just du bör äta.

  • Skriv in dig hos en barnmorska
    Under den första trimestern registrerar du dig på en barnmorskemottagning och träffar den barnmorska som kommer att följa dig under din graviditet. Tillsammans kommer ni att skapa en plan för dina besök, diskutera vilka prover som behöver tas och vilken typ av fosterdiagnostik du önskar göra. All vård under graviditeten är frivillig.

    Du hittar fler tips som ökar tryggheten under din graviditet i vår gravidguide.

Faktagranskad av Maria Midstam, legitimerad barnmorska. 

Frågor och svar om trimester 1