Tredje trimestern – det här händer under graviditetens sista del

Den tredje trimestern sträcker sig från vecka 29 (28 hela veckor + 0 dagar) fram till dess att barnet är fött. Den här sista delen av graviditeten handlar främst om att barnet i magen ska växa till sig, medan din kropp laddar inför förlossningen och tiden efter födseln.

Illustration av gravid mamma.

Här kan du läsa vad du kan förvänta dig under den tredje trimestern, lära om barnets utveckling och få tips på hur du kan må så bra som möjligt under den här sista delen av graviditeten.

Vilka veckor räknas in i trimester 3?

Den tredje trimestern pågår från vecka 29 (28 hela veckor + 0 dagar) fram till förlossningen.

Så utvecklas fostret i magen

Under tredje trimestern växer barnet mycket och organen, speciellt lungorna, utvecklas och mognar för att vara redo för livet utanför livmodern. Vikten ökar från ungefär 1,2 kg i vecka 29 till mellan 3-4 kg när det är dags att födas. Eftersom barnet växer från storleken av en aubergine till en vattenmelon, blir utrymmet i livmodern trängre och rörelsemönstret ändras ofta under de sista graviditetsveckorna.

Barnet blir nu bättre på att känna igen och reagera på ljud, så det är en fin tid att prata och sjunga för det. Det kommer att känna igen era röster när det är fött. Under dessa veckor kan barnet också börja följa en dygnsrytm som ofta håller i sig efter födseln. Det är även fascinerande att barnet kan drömma och suga på tummen redan nu.

Vad händer i kroppen i tredje trimestern?

I tredje trimestern går din kropp igenom många förändringar som du kan känna av på olika sätt. En anledning till att olika typer av besvär kan uppstå är att din växande livmoder trycker på andra organ i kroppen, till exempel på urinblåsan vilket gör att du behöver kissa ofta. Det är även vanligt att du känner sammandragningar, ligamentsmärtor, ömhet i magen från barnets sparkar och att du blir andfådd lättare. Många upplever också att sömnen blir påverkad.

När graviditeten är fullgången kan livmodertappen börja mogna och mjukna som ett steg i att kroppen förbereder sig inför födseln. Du kan även under den senare delen av tredje trimestern märka att det kommer råmjölk från brösten, vilket är helt naturligt. Mot slutet av trimestern kan du känna dig yr, illamående eller flåsig om du ligger på rygg, vilket beror på att livmodern tynger mot det stora blodkärlet vena cava.

Måendet under trimester 3

Hur du mår under tredje trimestern kan variera mycket. Under den första delen är det vanligt att tröttheten och illamåendet kommer tillbaka. Mot slutet av tredje trimestern är det vanligt att ha ökade oxytocinnivåer, känna ett lugn och vilja "boa". 

Tips till partner/medförälder

Ditt stöd som partner eller medförälder är ovärderligt under denna speciella tid. Att delta i föräldrautbildningar och vara aktiv i förberedelserna inför förlossningen bidrar mycket. Det är också viktigt att du är engagerad i planeringen av föräldraledigheten och förstår vad som väntar, både under förlossningen och tiden efter.

Genom att ge både emotionellt och praktiskt stöd till den gravida, som att ta ett större ansvar hemma och närvara vid barnmorskebesök, spelar du en avgörande roll. Det är en utmärkt tid att tänka och förbereda för tiden efter födseln och fundera över hur den kan bli så bra som möjligt för er.

Förberedelser i trimester 3

  • Packa BB-väskan
    Vad du ska packa i BB-väskan är kanske inte det lättaste att slänga ihop på några minuter när det är dags att åka till BB. Vi har satt ihop några checklistor och tips som kan ge lite inspiration till din packning redan nu. 

  • Håll koll på fosterrörelser
    Mot slutet av graviditeten kan du märka att ditt barns rörelser i magen känns annorlunda. Eftersom det börjar bli trångt i livmodern kan du känna starkare tryck eller att barnet sträcker på sig. Rörelsemönstret förändras under graviditeten och det är därför viktigt att du som gravid reflekterar över hur barnets rörelser känns i din del av graviditeten och är medveten om hur de förändras. Om du upplever fosterrörelser som avviker från hur barnet rör sig i den graviditetstid du är, ska du kontakta ditt förlossningssjukhus.

  • Förlossningsförberedande kurser
    För att du som gravid och medförälder/stödperson ska känna dig trygg och förberedd inför förlossningen erbjuds olika förlossningsförberedande kurser både digitalt och fysiskt. Vår samarbetspartner Baby Journey erbjuder dig som medlem en gratis förlossningsförberedande kurs med information om bland annat förlossningens faser, vanliga förlossningspositioner, och hur du vårdar en nyfödd bebis.

  • Vila och samla kraft
    Att föda barn kräver mycket kraft. Att ta en stunds vila och sova några gånger per dag är att rekommendera. Det är vanligt att födseln startar på natten och det är då skönt att känna att du har fått återhämtning under dagen. Att känna sig lugn och trygg är viktiga faktorer för att kunna hjälpa kroppen och sinnet att starta födseln. En bra balans mellan näring och avkoppling hjälper dig både fysiskt och mentalt inför det livsomvälvande ögonblick som väntar.

Du hittar fler tips som ökar tryggheten under din graviditet i vår gravidguide.

Faktagranskad av Maria Midstam, legitimerad barnmorska. 

Så kan vår gravidförsäkring hjälpa er

Är du och ditt barn försäkrat? Med vår gravidförsäkring får både du och ditt barn ett bra skydd även innan barnet är fött. Läs mer om hur vår gravidförsäkring kan hjälpa er.

Frågor och svar om trimester 3