Utlysning: Forskningsprojekt om­ ekonomisk trygghet

LF Forskningsstiftelse utlyser forskningsmedel för forskning inom temat ekonomisk trygghet.

Ekonomisk trygghet utgör en grundläggande del av en fungerande samhällsstruktur som främjar och skapar grund för individuell utveckling, social inkludering och hållbar ekonomisk tillväxt. De senaste åren har den ekonomiska situationen för många hushåll i Sverige varit utmanande. Krig i närområdet, lågkonjunktur och ökad ojämlikhet utmanar ekonomisk trygghet på individ- och samhällsnivå.

Demografiska förändringar sammanfaller med stora framsteg inom hälso- och sjukvården som gör att många människor lever längre när allt fler sjukdomar kan behandlas. Parallellt ökar den psykiska ohälsan, främst bland unga och kvinnor, och allt fler lever med kroniska sjukdomar, en trend som förväntas fortsätta att öka. Dessa demografiska och hälsomässiga förändringar belastar både individen/hushållen och trygghetssystemen.

Den tekniska utvecklingen, inte minst med generativ AI, innebär att i princip alla branscher och en lång rad yrkesgrupper kommer att påverkas med olika geografiska implikationer inom Sverige. Att belysa hur individers och samhällens ekonomier kommer att påverkas av dessa och andra utvecklingar är därför en angelägen frågeställning.

Huvudområdena som berörs i denna utlysning inkluderar:

  1. Hushållens ekonomiska trygghet
  2. Arbetsmarknaden och ekonomisk trygghet.
  3. Teknikutveckling och ekonomisk trygghet
  4. Tillväxt, produktivitet och ekonomisk trygghet
  5. Välfärd och trygga sociala skyddsnät

Sökande kan skicka in en till max tre ansökningar. Ansökan/ansökningarna måste beröra ett av dessa huvudområden. Tvärvetenskapliga forskningsprojekt som bidrar till evidensbaserat beslutsfattande och ger lärdomar för framtiden prioriteras.

Process

Ansökningsprocessen sker i två steg. Vid steg 1 skickar sökande in ansökningsblanketten som utgör en projektskiss samt projektledares CV.

Projekttid och budget

Sökande kan söka forskningsmedel för projekt som pågår 2 år. Projekttiden ska således vare sig vara kortare eller längre än två år. Sökande kan söka max 750 000 SEK per projektår.

Viktiga datum

Ansökningstiden startar 20 augusti klockan 11.00.

Steg 1 stänger klockan 12.00 den 19 september.

Sökande informeras under vecka 39 om ansökan har gått vidare i processen.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Lia Antoniou, forskningsledare inom Samhälls- och Beteendevetenskap.