Av: Kristina Ström Olsson

Så kan du söka stöd kring din hälsa under pandemin

Enligt en Novus-undersökning vi låtit genomföra svarar nästan var fjärde svensk att deras välbefinnande påverkats negativt av coronapandemin. Även om man inte själv drabbats av Covid-19 kan det finnas många andra faktorer som påverkar hur man mår. Det kan handla om färre sociala kontakter, försämrad ekonomi, att man förlorat jobbet, oklar framtid eller att någon vän eller anhörig drabbats. Så hur kan vi motverka ett sämre välmående bland oss?

Fokuset på social distansering har möjligen gjort att vi ägnat oss åt just det, när vi istället borde fokusera på fysisk distansering. Även om vi inte kan träffas och umgås på samma sätt som tidigare behöver inte det betyda att vi inte umgås alls. Med dagens teknik finns det ju möjligheter att hålla kontakten på så många andra sätt än att ses i verkligheten.

Det gäller också att hitta de positiva delarna med att leva som vi gör nu. Den mörka årstiden är här och för oss som arbetar mycket hemifrån kan det innebära möjligheter till att passa på att komma ut i dagsljuset en stund mitt på dagen. En kort promenad till närmsta fik för att köpa en kaffe, ett promenadmöte med en vän eller kollega eller kanske ett träningspass utomhus?

En strukturerad vardag är också ett bra verktyg för vårt välmående. Att behålla rutiner trots att vardagen inte ser ut som tidigare. Även om det är bekvämt att gå direkt från sängen till det digitala morgonmötet är det bra att hoppa ur pyjamasen och planera dagen, bestämma vad som är ”need-to-do” och vid vilka klockslag det är dags för lunch, träning eller liknande.

Om du inte mår bra – kom ihåg att det finns hjälp att få. Ibland kan det vara skönt att prata med någon och få ventilera de tankar man har som maler. En osäker framtid kan vara påfrestande och man ska inte dra sig för att be om hjälp. För de som arbetar kan det finnas möjligheter via företagshälsovården, en sjukvårdsförsäkring som erbjuder samtalsstöd eller via 1177.se. För dig som är ung och kanske studerar finns olika forum som erbjuder samtalsstöd: Mind.se (bl.a. för unga vuxna), Röda korsets jourhavandekompis (för unga under 25 år), ungalukas.se (för unga vuxna), teamtilia.se (om du är under 30 år), killfrågor.se (för killar 10-20 år), tjejzonen.se (för tjejer 10-25 år) och BRIS (om du är under 18 år).