Så undviker du kvinnofällan
De som är unga i dag kommer få sämre pensioner samtidigt som de kommer leva längre. – Det gör att unga kvinnor riskerar att hamna i en ännu värre kvinnofälla än den äldre generationen, säger Patrik Lundberg, journalist och författare.
– Min mamma fastnade i nästan alla kvinnofällor. Det säger Patrik Lundberg, kolumnist och kulturskribent. Han är uppvuxen på Fjärilsvägen i Sölvesborg och har skrivit en bok med samma titel, om sin mammas resa från välstånd tillsammans med sin man, de två barnen, villan och Volvon till att bli ensamstående förälder med kraschad ekonomi. Och så småningom en mycket fattig, utsliten pensionär.
– Att det gick så för henne hängde ihop med de val hon gjorde på 70-talet och 80-talet. När mina föräldrar skilde sig och mamma fick ensam vårdnad stod hon där med en 50-procentstjänst och två barn. Och det slutade inte där. När hon gick i pension många år senare hade hon knappt några pengar att leva av.
Patrik konstaterar krasst att hans egen generation, 80-talister och de som är yngre, kommer få en ännu sämre pension än hans egna föräldrar fick.
– Då blir det allt viktigare att försöka dela lika när det gäller föräldraledighet och vem som går ner i arbetstid. Om man nu inte är hundratusen procent säker på att man ska leva hela livet tillsammans och dö exakt samma dag.
Hur undviker jag då bäst kvinnofällan?
– Den frågan har många svar. Men det är viktigt redan innan man skaffar familj med sin partner att diskutera ekonomi. Det kan bli riktigt infekterat och det är inte romantiskt. Men man bör ställa sig frågan: Vad händer om någon av oss dör? Eller blir sjuk? Det är bättre att ta den diskussionen tidigt. För de beslut som du som 30-åring tar i dag, ser du effekten av om 30–40 år.
Så bygger du ditt frihetskapital
Frihetskapital är pengarna du kan behöva för att ändra ditt liv. De ger dig ökad frihet och makt att påverka din framtid. Frihetskapital är en investering i dig själv.
I ett webbinarium pratar Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson om vikten av ekonomisk jämställdhet i relationer, och hur det är en förutsättning för att bygga ett frihetskapital.
Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.
Här kan läsa hela tidningen digitalt