Fem saker vi lärde oss om vår privatekonomi 2020

2020 blev, milt uttryckt, inte riktigt som vi tänkt oss. Ställa in, hålla ut och skjuta upp var mycket av det man sysslade med under året. Is i magen var också det man behövde ha för att stå ut när sparandet på börsen åkte bergochdalbana i våras. Så några saker, förutom att man måste tvätta händerna i minst 20 sekunder för att eliminera virus, har vi lärt oss att:

- På börsen ska man bara ha pengar som man kan leva med att de tillfälligt minskar i värde. Det gäller alltså att det inte är pengar som ska användas till en kontantinsats nästa år eller semesterkassan som sitter där. Då kommer panikkänslorna garanterat att ta över. Lärdom av 2020: rätt pengar på rätt plats.

- Att det kan dröja innan pengar från a-kassan kommer och att det för många inte är tillräckligt med grundersättningen från arbetslöshetsförsäkringen har också blivit uppenbart för många. Lärdom av 2020: ett skydd i form av en buffert och en inkomstförsäkring är viktigt.

- Ett bra försäkringsskydd är viktigt, men det innebär inte att t ex din reseförsäkring täcker precis alla händelser. Att trotsa en avrådan om resor till ett visst land, kan t ex innebära att du står helt utan försäkring. Lärdom: kontrollera noga vad som gäller med ditt försäkringsbolag innan du ger dig iväg. Att resa utan försäkring kan bli väldigt kostsamt.

- Riskspridning är viktigt. Pandemin påverkade många företag inom exempelvis hotell- och resebranschen mycket kraftigt och det påminner oss om hur oerhört viktigt det är med riskspridning om vi investerar i aktier. Oförutsedda saker kan och kommer att hända igen. Lärdom: det slitna uttrycket ”lägg inte alla ägg i samma korg” är och har alltid varit ett bra råd. För den enskilde spararen är ett enkelt sätt att göra det att investera i fonder.

- Vårt dagliga liv kostar en del pengar. För de 30-40 procent av svenskarna som har jobbat hemma har ekonomin förändrats en hel del när inga nya kläder eller resor med kollektivtrafiken längre behövdes. Och för de som fick semestra i Sverige istället för utomlands i somras, blev det nog också aningen billigare. Men, det här överskottet bör kanske sparas för framtiden snarare än att konsumeras. Ett uppdämt konsumtionsbehov och längtan efter resor kommer att kosta pengar i framtiden. Lärdom: summera vad som hänt under året och se till att det finns en buffert för när livet återvänder till det normala.

Med detta önskar jag ett gott slut på 2020 och ett gott nytt, förhoppningsvis mer normalt, 2021!

Emma