Budgeten - mer i plånboken för sjukskrivna

Idag, den 20 september, lämnar regeringen budgetpropositionen för 2022 till riksdagen. Det är en budget som fortfarande präglas av den pandemi vi befinner oss i – och det osäkra politiska läget. I skrivande stund är det nämligen inte ens säkert att denna budget kommer att röstas igenom i riksdagen. Många stödpartier behöver nämligen blidkas och det syns i det något spretiga smörgåsbord som den här budgeten utgör.

Men vad innehåller den då? Ja, den innehåller betydande välfärdssatsningar, landsbygdfokus, klimatsatsningar och skattesänkningar för vad finansminister Magdalena Andersson kallar ”vanligt folk”. Det innebär i praktiken att 7,5 miljoner svenskar får sänkta skatter, men där tonvikten ligger på låg- och medelinkomsttagare. Det innebär t ex att en person med 25 000 kronor i månadslön får en skattesänkning med 110 kronor och en genomsnittlig pensionär får 124 kronor mer per månad. Personer som lever på s k sjuk- och aktivitetsersättning, vad som tidigare kallades förtidspension, får lite mer per månad i sänkt skatt, ca 1 000 kronor. Utöver skattesänkningarna får ensamstående föräldrar höjt underhållsstöd och de pensionärer som har de lägsta pensionerna får höjt bostadstillägg.

Det var också sista chansen innan valet för Socialdemokraterna att följa upp på den familjevecka som utlovats tidigare. Och i budgeten kom nu slutresultatet. Föräldrar som har barn i åldrarna 4-16 år erbjuds tre dagar var som kan användas till tillfällen som t ex utvecklingssamtal, lov eller studiedagar. Som ersättning får man så kallad familjeveckapenning, vilket innebär samma nivå som vid tillfällig föräldrapenning (VAB).

Syftet med den här budgeten är att öka hushållens konsumtion och att fortsatt stötta den återhämtning som vi så väl behöver efter ett och ett halvt år med en global pandemi. Att rikta skattesänkningarna till låg- och medelinkomsttagare ökar chanserna för att den extra slanten konsumeras snarare än sparas. Det bidrar förhoppningsvis till fler arbetstillfällen i våra svenska företag. Även om det för många kanske inte betraktas som så mycket pengar per månad, är det säkerligen många av de hushåll som får skattesänkningen mycket välkommet. För de som lever på marginalen och kanske haft det extra tufft under pandemin är det viktiga hundralappar.

En annan satsning är en skattereduktion för den som är medlem i en a-kassa, vilket ger en lägre kostnad med ungefär 30 kronor i månaden. Bidrar det till att fler skaffar det skydd som ett medlemskap i en a-kassa ger är det att betrakta som positivt ur privatekonomisk synvinkel.

Tillsammans med en inkomstförsäkring för de som behöver, ett eventuellt bolåneskydd och en buffert för oförutsedda händelser ger det en extra trygghet om något händer i privatekonomin. Så oavsett vilken budget som läggs av regeringen – se till att du har den trygghet som krävs för att trygga just din familj. Det är, om inte annat, något vi lärt av den här pandemin att det kan behövas när man minst anar det.

 

Emma Persson