Så undviker du att bli en kokt groda
Har ni hört den där historien om grodan och det kokande vattnet? Huruvida den är sann eller inte vet jag inte, men den går i alla fall ut på att om man stoppar ner en groda i kallt vatten som man sakta värmer upp, så sitter den tydligen kvar tills den blir kokt. Stoppar man däremot ner grodan direkt i kokande vatten så hoppar den ut och överlever.
Jag tycker att man kan använda den här historien till att dra paralleller till vårt sparande. Poängen med historien är ju att även vi människor har svårt att notera gradvisa förändringar. Skulle vi exempelvis plötsligt vinna en stor summa pengar skulle vi med säkerhet göra stora förändringar i vår privatekonomi, men när vi gradvis får det bättre har vi svårare att se förändringen och göra justeringar därefter. Exempelvis är det nog många som inte noterat det gradvis ökade välstånd de flesta av oss har åtnjutit de senaste decennierna.
Ett genomsnittligt hushåll har exempelvis drygt 18 000 kronor mer i månaden att röra sig med än vad motsvarande hushåll hade 2001, visar en beräkning som vi nyligen har gjort. Det har framförallt att göra med stigande reallöner, jobbskatteavdrag och lägre boendekostnader till följd av de sjunkande räntorna. I våra beräkningar har vi inte tagit med inkomst av kapital eller tagit hänsyn till att börsutvecklingen har varit god och att bostadspriserna har stigit, vilket ytterligare har ökat förmögenheten för de som sparar på börsen eller äger sin bostad. Dessutom har en viss pandemi, genom inställd konsumtion och färre inköp av jobbkostymer, gjort att svenska hushåll har 335 miljarder mer på sina konton än innan krisen.
Och om vi nu återvänder till historian om grodan så är det nog många som inte tänker på detta i sin vardag. Det är så lätt att de där pengarna går in i en sorts allmän välståndshöjning där en lite finare bil, tjockare biff eller dyrare rödvin på fredagskvällen raskt äter upp de extra pengarna som numera finns i våra plånböcker. Det är helt enkelt lättare att leva här och nu och inte tänka på vad som faktiskt kan, eller planera för vad du vill, ska hända i framtiden.
Min rekommendation är därför att du istället försöker utnyttja de goda tiderna till att spara en del av guldkanten till ett senare tillfälle. Ditt sparande bör minst inflationsjusteras uppåt varje år, men även de stigande bostadspriserna och de allmänt goda tiderna ger ytterligare anledningar till att höja sparandet.
Så om du inte redan har det, se till att du har en stående överföring varje månad till ditt sparande. Den summan ska vara minst 10 procent av din bruttolön, men kanske kan den till och med just nu vara högre än så?
På så vis lånar du lite av ditt nuvarande välstånd till ditt framtida jag och ger dig själv bättre förutsättningar för att de goda tiderna kan fortsätta även under kommande decennier.
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar