Hästen som helande kraft
Att man mår bra nära djur och natur kan de flesta skriva under på – men för vissa betyder det mer än så. Forskning visar att umgänge med hästar bland annat kan motverka psykisk ohälsa.
Den psykiska ohälsan ökar kraftigt i Sverige, inte minst bland barn och unga. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten har nästan hälften av landets 15-åringar någon form av psykosomatiska besvär, exempelvis stress, nedstämdhet, oro, ångest, ont i huvudet eller problem med sömnen. Framförallt tror man att det beror på brister i skolan och att många känner sig stressade av alla höga krav. Detta är något som bland annat Simone Sandell, som driver hästverksamheten Fridstorp på Öland, har bevittnat. För några år sedan drabbades en nära familjemedlem av psykisk ohälsa vilket också var en av anledningarna till att Simone började utveckla hästverksamheten. Hon har bland annat utbildat sig i metoden Lära med hästar.
–Att djur och natur har en positiv effekt på vår hälsa är det många som kan relatera till. Och att umgås med hästar och vara i deras miljö har visat sig kunna hjälpa människor med särskilda behov, exempelvis de som drabbas av stress, psykisk ohälsa eller har fått någon form av diagnos, säger Simone.
För att beskriva detta använder man sig i Sverige av paraplybegreppet Hästunderstödda Insatser (HUI) och där under finns tre olika grenar: Hästunderstödd Terapi, Hästunderstött Lärande och Hästunderstödd aktivitet.
–Att vara i stallet gör att du får slappna av för en stund. Många barn och vuxna har mött mycket falskhet, men hästarna snackar inte skit, dömer dig inte och bryr sig inte om vad du har på dig. Dessutom har de en något högre kroppstemperatur och lägre hjärtfrekvens än vi människor, vilket gör att man blir lugn i deras närhet. Hästen kan också fungera som ett redskap och bygga broar till exempelvis en psykolog eller specialpedagog, säger Simone.
Lugnande egenskaper
Som hästtjej har hon alltid hämtat energi i stallet, men nu har hon också sett hur hästarnas helande krafter har hjälpt andra.
–En gång kom det en förälder till gården med sitt barn som hade ångestproblematik och påbörjan till självskadebeteende. Hon fick testa att lägga sig på en av våra hästar, så hon låg bakochfram och vilade med sitt huvud mot hästens bakdel. Det tog inte ens en minut innan jag kunde se hur barnet slappnade av och med hjälp av att känna hästens andning med sina armar, som hängde ner runt hästens buk hittade hon sin egen lugnare andning. Det var fantastiskt att se, säger Simone
Förutom att hästar har lugnande egenskaper visar forskning att interaktion med hästar kan hjälpa till att stärka självkänslan och öka motivationen. Framförallt handlar det om att man i stallet blir en del av ett sammanhang och att man får känna att man gör något meningsfullt – även om det bara är en så enkel sak som att borsta hästen, ge den mat eller mocka rent.
–Miljön som hästar befinner sig i bjuder också in till fysisk aktivitet vilket gör gott för både kroppen och knoppen. Att bli naturligt trött kan till exempel göra att man kan minska sin medicinering, säger Simone.
Hästarna blev hennes räddning
En som vet vad Hästunderstödda Insatser verkligen kan betyda är Anna Forsgren. Hon kom till Fridstorp i våras efter att ha varit, vad hon själv beskriver som ”på botten”, med ett liv kantat av psykisk ohälsa och alkoholmissbruk. Hon berättar att hon alltid haft svårt att passa in och därför varit tvungen att hålla uppe en fasad. En fasad av en glad och social tjej, men som i själva verket hellre ville umgås med hästarna i stallet.
–Jag jobbade tidigare i restaurangbranschen och alltid presterat bra och varit en uppskattad medarbetare. Men att hela tiden spela en roll och försöka vara duktig är krävande och till slut kraschade jag. Vissa dagar orkade jag inte ens ta mig ur sängen, säger Anna.
Vägen tillbaka från sjukskrivningen har varit lång och Anna har fått hjälp av flera instanser i samhället. Att spendera tid i stallet är Annas eget initiativ, och har hjälpt henne mycket och stärkt hennes självkänsla.
–Jag är gammal hästtjej och har alltid mått bra i närheten av djur, så jag kontaktade Simone och frågade om jag fick komma hit. I början var det ett stort steg att bara ta sig hemifrån och jag kanske bara mockade några boxar eller gick ut med lite ponnys när jag var här. Idag är jag här fyra till fem dagar i veckan och orkar mycket mer. Jag är faktiskt på väg att ta mig tillbaka till arbetslivet igen och det fanns inte på kartan när jag kom hit, säger Anna.
Hon berättar att hästarna har blivit hennes vänner och en drivkraft att ta sig ut. I stallet får hon också känna delaktighet och ta ansvar vilket har gjort att hon har växt som person. Idag har hon till och med planer på att själv utbilda sig inom equiterapi (behandling av hästar), inledningsvis till hästmassör.
–Jag har känt mig rätt värdelös ibland, men att få ta hand om hästarna gör att jag känner mig som en kapabel person och som en del av ett sammanhang. Det går inte riktigt att sätta ord på vad det här har betytt för mig, men jag är säker på att jag inte hade varit där jag är idag om jag inte hade kommit hit, säger Anna.
Källor: Folkhälsomyndigheten (2018) och Kim Punzo et al (2022), Issues in Mental Health Nursing.
Hästunderstödda Insatser (HUI)
Hästunderstödda Insatser är ett paraplybegrepp som omfattar terapeutiska, lärande och hälsofrämjande aktiviteter med hästen och dess miljö som resurs. Insatserna riktar sig till personer med behov av professionellt stöd i sin livssituation och används inom hälsa- och sjukvård, psykosocialt arbete och skola. Målet med insatserna är att eliminera hinder, främja utveckling, läkande och hälsa. Det kan bland annat bidra till ökat självförtroende och minskat problematiskt beteende hos barn och unga med ångest och depression. Inom HUI finns tre underkategorier: Hästunderstödd Terapi, Hästunderstött Lärande och Hästunderstödd Aktivitet.
Magasinet Länskraften
Med vårt magasin Länskraften vill vi inspirera dig till en hållbar vardag genom att dela berättelser från vårt avlånga län. För att vi vill finnas här för dig, för länet - för alll tid. Läs senaste numret här.