Stora risker med att köpa stulna varor - så vet du om varan är stulen
Du letar efter en båtmotor på nätet och hittar plötsligt en – till halva priset! Men att köpa den kan bli en dyr affär. Varan kan tas ifrån dig och du kan få böter.
Dyra mobiltelefoner, elcyklar och båtmotorer är exempel på varor som ofta är stulna och säljs via nätet. Men få vet att du som köpare av begagnat har en undersökningsskyldighet. Det innebär att ditt superbilliga klipp kan bli dyrt för dig. Förutom att du kan bli av med varan du köpt, kan du också få böter och i vissa fall riskera fängelse.
– När du köper en stulen vara, föder du dessutom kriminell verksamhet. Det första som händer när du köpt cykeln, är ju att säljaren går och stjäl en annan cykel. Om ingen köpte stulna cyklar skulle inga cyklar bli stulna för att säljas, säger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare.
Så skyddar du dig
Men det finns sätt att ta reda på vad du köper.
– Är varan väldigt billig så är det läge att bli misstänksam över hur det kan vara så billigt. Och vill de ha kontanter och inte Swishbetalning, som är spårbart, är det också ett tecken på att varan är stulen. Och om du ber om ID-handling, och det inte uppenbaras någon, är även det en indikation på vad som pågår.
Att kräva att det medföljer ett ursprungskvitto med varan är också ett sätt att skydda dig själv.
– Har du inget ursprungskvitto kanske du inte får ersättning från försäkringsbolaget om det händer något med varan du köpt. Du kan mycket väl styrka att du har innehaft ett föremål men du måste även kunna styrka att du är rättslig ägare. Du har heller inte rätt att sälja en vara utan att vara rättslig ägare, påpekar utredaren.
– Du begår häleribrott både när du köper och säljer sådana varor. Häleri är ett brott som kan ge fängelse i högst två år medan häleriförseelse, vilket är det vanligaste straffet för att du köpt eller sålt utan ursprungskvitto, ger böter eller fängelse i högst sex månader. Och själva varan tas omedelbart ifrån dig av Polisen.
Men om jag köper varan i god tro, då?
– God tro togs bort lagligen 2003, men lever tyvärr kvar hos folk som en ursäkt att kunna köpa något som är misstänkt stulet och hävda att de inte visste. Numera ligger det på köparen att kontrollera att det man köper inte är stulet.
Vanliga exempel på stulet gods som köps och säljs via nätet
- Mobiltelefoner och övrig elektronik
- Cyklar, framförallt elcyklar
- Mopeder
- Båtmotorer och båttillbehör
- Båtar - stora som små
Gör så här när du köper
- Är något väldigt billigt till egentligt värde så kontrollera ursprunget.
- Ta legitimation från säljaren. Vill de inte visa eller har "glömt" sin ID så avstå köpet.
- Köp inte varor på öde parkeringsplatser eller folktomma platser.
- Kräv originalkvitto och garantibevis utfärdat i säljarens namn.
- Kontrollera ramnummer på cykel, moped, båtmotor med mera så att det stämmer med kvittot eller garantibeviset.
- Betala genom Swish så du vet vem som är mottagare av pengarna.
- Vill säljaren bara ha kontanter så var uppmärksam på varför.
- Måste köpet ske snabbt efter din första kontakt så var uppmärksam.
Gör så här när du säljer
- Bifoga alltid ursprungskvitto och garantibevis. Då skyddar du personen som köpt varan, så att de kan få ersättning om det händer något med den.
- Ha legitimation redo så att köparen känner sig trygg.
Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.