Så skyddar du din katt och hund i sommar

Det finns gott om sjukdomsbärande fästingar ute i skog och mark, liksom annat som kan bitas och stickas. Här reder veterinären ut hur du bäst skyddar ditt husdjur i sommar.

Foto på Catarina Eliasson, veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på Agria.
Foto: Privat

Det största problemet i skog och mark för våra fyrbenta vänner i naturen är fästingar. Fästingar bär på sjukdomar som anaplasma, borrelia och TBE, men medan de två sista oftast drabbar människor och riskerar att göra oss riktigt sjuka, är det anaplasma som oftast orsakar sjukdomar hos djur. Det konstaterar Catarina Eliasson, veterinär och specialist i hundens och kattens sjukdomar på Agria:

– Kommer det in en hund som inte mår bra och har feber, vill vi gärna utesluta anaplasma. Det är det vanligaste som drabbar våra husdjur efter fästingbett. Det kan kräva vård på klinik eller sjukhus. Men, anaplasma är vanligen lättbehandlad med antibiotika.

Hur skyddar jag bäst hunden och katten mot fästingar?

– Fästingskydd finns både som spot on-preparat, halsband och tabletter. Inget är hundraprocentigt, men de hjälper absolut. Det finns till exempel en tablett som har effekt i tre månader och en som har effekt i en månad. Det är lite olika hur fästingskydden fungerar, men sammantaget är de bra för att förhindra att djuren får en fästingburen sjukdom. De finns både som receptfria och receptbelagda.

Vad gör jag om hunden eller katten blir fästingbiten?

– Undersök din hund regelbundet. Ta bort fästingar med en fästingborttagare och dra rakt ut. Blir det någon del kvar så stöts den vanligen bort av kroppen. Ha koll på området närmsta dagarna så ingen lokal inflammation uppstår i huden.

Vad gör jag om hunden eller katten blir ormbiten?

– Då är det viktigt att snabbt ta sig till veterinär. Bär helst djuret, för om djuret är fysiskt aktivt sprider sig giftet snabbare. Ett ormbett är potentiellt dödligt, men det är också individuellt hur djuret reagerar på det.

Hur farliga är getingstick?

– I de allra flesta fall är ett enstaka geting- eller bistick helt ofarligt. Ta bort gadden om möjligt och tvätta rent. Håll djuret under uppsikt det närmsta dygnet. Kontakta alltid veterinär om djuret får nedsatt allmäntillstånd, blir illamående, får andningssvårigheter eller svullnar upp kraftigt.

Även husse och matte behöver skydd – här hittar du fästingbussen!

Som djurägare rör man sig ofta ute i skog och mark där fästingar finns. TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation som orsakas av ett virus. Upp till en tredjedel av de som drabbas får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, men det finns vaccin som skyddar mot TBE.

Ett sätt att enkelt vaccinera sig är genom Region Skånes Fästingbuss som regelbundet rör sig i länet och har drop in-tider.

Här ser du när Fästingbussen är i närheten

 

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2023.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt