Utbrett brott minskar efter satsning
Att köpa en bil med skadad vindruta och därefter anmäla skadan som ny till försäkringsbolaget är ett utbrett brott. Men alla sådana försök polisanmäls. – Du riskerar att dömas för bedrägeri och hamna i brottsregistret. Det är helt enkelt inte värt det, säger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare.
Hösten 2022 dömdes en man av Kristianstads tingsrätt för försök till bedrägeri mot Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Mannen hade köpt en bil med skadad vindruta och några veckor efter inköpet anmälde han skadan som ny till försäkringsbolaget, med skadeståndsanspråk. Han visste inte att Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare har som rutin att titta på alla sådana ärenden som kommer in.
– Bedrägeriförsöken är ett stort problem eftersom vi får betala rutor som vi inte ska betala. Därför kontrollerar vi dem och när vi ser att det rör sig om en skada vi inte ska ersätta, polisanmäler vi bedrägeriförsöket, säger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare.
Vinsten med bedrägeriförsöket motsvarar inte risken
Mannen dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter samt skadestånd, totalt cirka 10 000 kronor. Enligt domen motsvarar påföljden ett kortare fängelsestraff.
– Den här mannen var tidigare ostraffad och nu finns han i brottsregistret. Det är inte bra, till exempel när han söker ett nytt jobb. Vissa yrken kan man inte ens få om man finns i brottsregistret.
Utredaren påpekar att vinsten med bedrägeriförsöket inte motsvarar risken. Den skadade vindrutan i detta fall, skulle ha kostat mannen cirka 7 000 kronor.
– De här bedrägeriförsöken kostar betydligt mer än vad de ger. Du som åtalas blir stämplad för livet, i princip. Och de flesta som gör detta är tidigare ostraffade, det är så otroligt onödigt.
Varför människor som inte har en kriminell bakgrund väljer att plötsligt begå bedrägerier kan bero på att de inte anser att det är ett brott, menar han.
– Går du in på en elektronikaffär och bär ut en TV för 7 000 kronor utan att betala så vet alla att det är stöld. Men att ljuga för försäkringsbolaget och få ut 7 000 kronor, tycker vissa inte är stöld. Men det är ju samma summa och pengar som du tar från någon annan.
Arbetar aktivt för att motverka vindrutebedrägerierna
Eftersom bedrägerierna är relativt utbredda har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad arbetat aktivt för att motverka dem i cirka 1,5 år.
– Ryktet har börjat sprida sig, vi ser att vi får in färre och färre av de här skadeanspråken. Det är positivt, för premierna blir annars högre på grund av de här bedrägerierna. Och kostnaderna påverkar alla våra kunder, som är våra ägare. Begår du det här brottet, är det ju din granne som får betala för rutan.
Tänk på att!
- Alltid uppge korrekta uppgifter till försäkringsbolaget.
- Om du uppger oriktiga uppgifter i syfte att komma över pengar du inte har rätt till, är det ett bedrägeriförsök.
- Alla bedrägeriförsök som uppdagas blir polisanmälda och kan leda till åtal och fällande dom – och att du hamnar i brottsregistret
Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2023.