Så undviker du sommarens faror

Gnistor från grillen, djupa vatten och vältande studsmattor. Sommartid är högsäsong för skador men det finns många sätt att slippa drabbas av dem – och speciellt skydda barnen.

Ryggar på tre barn som sitter på en brygga.

Skrapade knän och myggbett är svårt att undvika sommartid. Men varje år inträffar några typiska sommarskador med betydligt värre konsekvenser, som dock är enkla att förebygga.

Badplatser

Ett särskilt farligt område är badplatser. I en grupp med flera barn och vuxna på stranden är det lätt att tro att någon annan vuxen har koll på barnen. En god idé är därför att göra upp sinsemellan om vem som ska ha ansvaret. Så om du vill läsa en bok en stund eller gå och köpa glass, stäm först av med de andra vuxna så att inget barn någonsin lämnas utan koll.

Överlämna heller aldrig uppdraget att passa små barn till äldre barn, de tappar fokus ännu lättare än vuxna. Bäst är också att alltid hålla sig på gripavstånd från små barn och barn som inte kan simma. Då kan du direkt hugga tag i dem om något händer. Roligast är att göra det till en kul vana att bada själv med barnen.

Studsmattor

Ett annat område som orsakat många skador på senare år är studsmattor i trädgårdar. Vi har några tips för säkrare lek på studsmattan:

  • Investera i ett bra nät runt studsmattan. En av de vanligaste orsakerna är att barn ramlar av för att det saknas nät.
  • Försök ha en generell regel om att vara max två personer i taget på mattan. Många barn hoppar samtidigt och krockar med varandra.
  • Ställ studsmattan plant, på mjukt underlag och med minst två meters avstånd till fasta föremål som kan göra ont att krocka med, som träd och stenar.
  • Undvik att hoppa med skor på mattan.

Grillar

Det tredje området vi ibland ser tråkiga olyckor kring sommartid är vid grillen. Vi ger dig sex enkla tips som gör grillningen både god och säker:

  • Se till att grillen står fritt och stadigt.
  • Ta bort allt lättantändligt material nära grillen innan du tänder.
  • Lämna aldrig grillen utan uppsikt när den är tänd.
  • Använd gärna grillvantar för att undvika brännskador.
  • Håll koll på barn och husdjur så att de inte är för nära grillen.
  • Säkerställ att du släckt ordentligt när du grillat klart.

Vi önskar dig och familjen en glad och trygg sommar!

Barnförsäkring – om olyckan ändå är framme

Hur noga vi än förbereder oss så kan olyckor alltid inträffa. Därför är det viktigt att ditt barn är rätt försäkrat. Med vår barnförsäkring får ditt barn ett skydd som gäller vid både olycksfall och sjukdomar.