Av: Johannes Wingborg

Kommentar med anledning av Teslas årsstämma

Tesla håller årsstämma den 13 juni. Länsförsäkringar Fondförvaltning äger aktier i Tesla genom fonderna Länsförsäkringar Global Index, Länsförsäkringar USA Index och Länsförsäkringars Sparmålsfonder. Totalt ägande uppgår till cirka 1 020 000 aktier vilket motsvarar drygt 0,03 procent av aktiekapitalet i Tesla. Marknadsvärdet av dessa aktier uppgår till cirka 1 800 miljoner kronor.

Länsförsäkringar Fondförvaltning röstar för alla förslag från styrelsen med dessa undantag:

Punkt 2, Rådgivande röst att godkänna ersättning till ledande befattningshavare

Teslas aktiekurs har utvecklats mycket väl, Länsförsäkringars fondsparare och övriga aktieägare, kan därigenom vara mycket nöjda med investeringen i Tesla men bristen av prestationskriterier till ledningen i kombination med den exceptionellt höga ersättningen gör att Länsförsäkringar Fondförvaltning inte röstar för ersättningen under punkt 2 på dagordningen.

Punkt 4, Godkännande av optionsprogram till vd

Bolagsstämman 2018 godkände ett optionsprogram till bolagets vd, Elon Musk. Detta beslut har ifrågasatts i efterhand och tagits till domstol som bland annat fann att underlaget för beslutet 2018 var bristfälligt. Därför har styrelsen beslutat att lyfta tillbaka denna fråga igen till bolagsstämman för godkännande.

Optionsprogrammet innebär att ersättningen till vd förväntas uppgå till cirka USD 56 miljarder. Trots den goda totalavkastningen vilken Länsförsäkringar Fondförvaltnings fondsparare och övriga aktieägare fått ta del av innebär detta optionsprogram att ersättningen till vd hamnar utanför vad som kan anses vara marknadsmässig och rimlig. Om bolagsstämman godkänner den blir det den högsta någonsin till en vd i USA. Dessutom har vd ett stort incitament genom att denne redan är bolagets enskilt största aktieägare. Mot bakgrund av ovanstående röstar Länsförsäkringar Fondförvaltning emot punkt 4 på dagordningen. 

Aktieägare har möjlighet att lägga fram aktieägarförslag vid bolagsstämman.

Länsförsäkringar Fondförvaltning röstar för aktieägarförslagen under punkt 6, punkt 7, punkt 8, punkt 9 och punkt 11 på dagordningen.

Punkt 6, Införandet av årliga val av styrelseledamöter

Idag väljs styrelsen för tre år åt gången. En aktieägare föreslår att det istället införs årliga val av styrelsens ledamöter. Årliga val är praxis på många marknader inklusive börsbolag av motsvarande storlek i USA.  

Punkt 7, Inför enkel majoritet

En aktieägare föreslår att så kallade ”supermajority vote provisions” avskaffas och enkel majoritet införs med syfte att öka inflytandet för aktieägarna.

Punkt 8, Rapport om motverkande av trakasserier och diskriminering.

Tesla är föremål för flera rättsprocesser inom området. Mot bakgrund av detta föreslår en aktieägare att styrelsen rapporterar mer transparent på området.

Punkt 9, Införande av en policy för facklig föreningsfrihet och rätt att ingå kollektivavtal  

Även om Tesla idag har en policy idag som delvis täcker det förslaget berör så förekommer det anklagelser om att Tesla försvårar fackligt engagemang och möjligheter att ingå kollektivavtal. Det vore därför bra om Tesla förtydligar policyn och hur efterlevnaden av den följs upp. Mot bakgrund av detta röstar Länsförsäkringar Fondförvaltning för detta aktieägarförslag.

Punkt 11, Bedöma genomförbarheten av att införa hållbarhetsparametrar i incitamentsprogram för ledningen.

Vid frågor kontakta Johannes Wingborg, ägaransvarig vid Länsförsäkringar Fondförvaltning. Telefon 073-964 07 03.

 

 

 

 

 

 

Se alla kommentarer