Romy gör bra mat från grunden: ”Det är enkelt”
Allt började med knäckebrödskursen hon fick i present. Fem år och en pandemi senare har Romy Ehnert hunnit fylla 38 och hennes företag Eldsjäl Mathantverk & Möten blomstrar. Affärsidén: mat från scratch.
Damen som höll i knäckebrödskursen kom från grannbyn, Ödestugu. Själv bor Romy Ehnert i Malmbäck och här hamnade hon och hennes man av en slump när de flyttade från Tyskland till Sverige för jobb, 2015.
Kursen som skulle leda till att hon själv vågade starta eget i mathantverksbranschen var en present från Romys man.
– Jag berättade för deltagarna att jag bakade en del så då bad de mig ta med en limpa. Sedan blev jag inbjuden till ”byabak” och fick frågan om att hålla i kurser själv. De första datumen bokades fullt direkt, säger Romy Ehnert.
Hon är glad – och tacksam. Att hon bjöds in och att hon sen fick en plats i Bagarstugan i Ödestugu, som hon nu använder för sina egna event.
Kika in hos Romy i Bagarstugan i klippet här!
”Jätteintresse”
Stugan, med den stora vedeldade ugnen, har bara funnits några år men traditionen med en gemensam byggnad att baka i är gammal.
Efter den första lyckade ”säsongen” här, hösten 2018, började tanken om ett företag slå rot på allvar i Romy.
– Jag såg ett jättebehov och jätteintresse av att lära sig mer om mathantverk. Det var väldigt kul och spännande tyckte jag. I dag bakar vi inte bara. Vi gör korv, ost, fFermenterar grönsaker, gör pasta. Grundidén är att vi gör det från scratch och vi gör det med händerna.
Vid ungefär samma tid var hon med och grundande Rekoringen i Jönköping och via den och olika marknader säljer hon fortfarande sina egna produkter.
Jäser och bubblar
Bakintresset kommer från hennes fascination för ”allt som jäser och bubblar”. Något Romy bär med sig från sitt arbete som sommelier i Tyskland.
– Jag tycker att det är häftigt att mikroorganismerna kan skapa något så fantastiskt. Att de kan påverka maten. Oavsett om du bakar med surdeg eller när du fermenterar grönsaker förändrar mikroorganismerna smaken och hållbarheten. Och det blir nyttigare för kroppen – de hjälper dig att hålla en bra balans i tarmfloran. Det är ju levande mat!
Konsten att förädla mat har förstås funnits i alla tider. Man kanske har den glömts bort lite, funderar Romy.
– Jag tycker att det är häftigt att man kan gå tillbaka till det, att man inte bara äter industrimat.
Hon ser sin kursverksamhet som en länk till de gamla traditionerna.
– Folk har ju ingen koppling till det riktigt. Vet inte hur saker hänger ihop. Och andra kurser vänder sig ofta till yrkesfolk och inte till privatpersoner.
Sen kom…
Under våren då hon gick knäckebrödskusen arbetade Romy Ehnert på Hobby i Tenhult. I takt med att affärerna tog fart under hösten gick hon först ned på halvtid men tog redan efter nyåret steget och sade upp sig helt – i februari.
– Det växte så fort!
Ett år senare kom coronan.
Konsultuppdrag, bland annat för att utveckla Smålandsgårdens matkoncept, höll henne flytande. Tillsammans med andra projekt ”för att stå ut under den här tiden”. Samtidigt gavs flera möjligheter genom erbjudanden online att utveckla den egna verksamheten, bredda sina tankar och nätverk, konstaterar Romy.
Gransoda
Efter pandemin arrangerade hon först möten med 5 – 6 personer, för att baka pizza och knäckebröd i den stora ugnen i Ödestugu. Och nu hör företag och grupper av sig nästan som vanligt igen.
Idén att lära ut mathantverk från grunden har blivit hennes heltidsjobb och idag arrangerar hon även örtvandringar.
Allt möjligt därute går ju att jäsa.
Vad är ”det knäppaste” du har gjort?
– På en promenad hittade jag en granblomma. ”Den måste ju vara full med pollen och vildjäst” tänkte jag så jag stoppade den i en flaska med bland annat citron och lät stå i några dagar – tills det började bubbla och blev en ”gransoda”. Då drack jag den.
Häromdagen plockade hon rödklöver, som går att göra iste eller klöverrosé av.
– Det är mycket du kan plocka och använda.
Just att arbeta med ”det vilda skafferiet” och större evenemang ute, är något hon vill göra mer av. Via Smålands turism ska hon därför gå en kurs i just detta, hos Kurbits Outdoor, till hösten.
Korvskola
Höstsäsongen präglas annars av män, som är intresserade av ”korvskolan”.
- De har ju jagat och har frysen full med kött, säger Romy och skrattar.
Själv använder hon gärna lokala råvaror. Kött och mjölk får hon från två gårdar som man kan se genom fönstret från Bagarstugan.
– Jag försöker involvera byn på olika sätt. Ödestugu har hjälpt mig så mycket med verksamheten och då vill jag ge något tillbaka. Jag har bland annat skapat en Ödestuglimpa.
Hållbarhet handlar för Romy om att kunna ge något tillbaka också till nästa generation.
- Det är inte bara vi som brukar den här världen. Nästa och nästnästa generation ska ju ha samma glädje av den som vi har nu.
Köper du från grannen så hjälper du även grannen att överleva, fortsätter Romy. En annan aspekt av hållbarhet.
– Ingen vinner om man bara kör på sitt spår. Och kan jag bidra till att någon gör ett medvetet val är jag glad.
Värdesätter mat
99 procent av deltagarna på hennes kurser har aldrig känt lukten av nymalet mjöl. Därför har hon alltid med sig en egen kvarn. Många känner dock igen flera moment och konstaterar att ”åh, så där gjorde min mormor”, berättar Romy.
– Jag brinner för det jag gör och pengar är inte det viktiga utan att kunskapen förs vidare. Så att det inte glöms bort, hur man gjorde.
Varför är det viktigt?
– Så att folk förstår hur man skapar mat. Det är inte bara att ta ett paket mjölk från hyllan eller köpa ett paket ostkaka. Man ska ju värdesätta mat. Men vet man inte var den kommer ifrån är det svårt. Då blir det mer slit och släng. Och det är inte hållbart ju.
Det är inte svårt att laga bra mat och att baka från grunden, menar Romy. Inte när man vet vad man gör.
Om du skulle ge ett råd?
– Välj bra, lokalproducerade, råvaror och håll det enkelt för dig själv. Sätt inte ribban för högt!
Romy tävlade med sin version av tempeh på SM i mathantverk i fjol. Nu säljs hennes version av den veganska maträtten, med öländska bönor och en viss typ av svampmycel, på Rudenstams Gårdsbutik.
Årets matentreprenör 2022
Romy Ehnert och Eldsjäl Mathantverk & Möten är en av tre finalister i årets omgång av Årets matentreprenör 2022. Vem som tar hem titeln avslöjas på Landsbygdens sommarmöte på Adelövs gård, lördag 27 augusti.
Läs mer om kriterierna, juryn och tidigare pristagare här.