Jobba säkrare på gården
Tunga maskiner och djur gör lantbruket till en bransch som sticker ut när det gäller olyckor. Det finns tips på hur du kan arbeta säkrare på gården.
Lyssna på Mitt Lantbruk avsnitt 70 - Skydda dig mot olyckor på gården
Försäkringsrådgivare Thomas Roos ger tips om hur du kan göra för att undvika olyckor på din gård. Var är skaderisken som störst och hur kan man försäkra sig om en olycka skulle inträffa? Dessutom gör vi ett besök hos lantbrukaren Thomas Nilsson som driver både frukt- och spannmålsodling. Hur arbetar han med säkerheten för att skydda sina anställda?
Lantbrukaren Thomas Nilsson som driver frukt- och spannmålsodling på Österlen är noga med säkerheten för sig själv och sina anställda.
– Här i äppelodlingen jobbar vi alltid ett helt gäng. Här jobbar man aldrig ensam. Det ska man inte göra heller, säger han.
Störst risk för olyckor är det i skördetid när det är som mest att göra.
– Vi är noga med skydd och godkända stegar när vi ska plocka topparna. Vi vill absolut inte ha några olyckor. Arbetet ska gå lugnt och sansat till.
Thomas Nilsson har också en nolltolerans mot barn i sina verksamheter. Men för många lantbrukare så är det en omöjlighet om livet som lantbrukare och förälder ska gå ihop.
– När det gäller att ha med sig barn i lantbruket så måste man ha väldigt strikta regler för missförstånd kan bli fruktansvärda. Det kan bara ta några sekunder så är barnen på fel ställe och det kan orsaka ett stort lidande och allvarliga skador, säger Thomas Roos som är försäkringsrådgivare för LF Skåne i nordvästra Skåne.
Thomas arbetar med de största företagen inom de gröna näringarna och driver också ett eget lantbruk med flera anställda.
– Även om man ska köra motorsågen i två minuter så ska man ha fulla skyddskläder, för det är lika farligt som om man kör en heldag i skogen, säger Thomas Roos.
Några av de stora riskerna är när maskiner är iblandade.
– Det är små saker som är avgörande om olyckan ska vara framme. Framförallt så är det bristande rutiner, säger han.
Thomas Roos bästa tips för en säkrare gård
- Följ lagar och regler.
- Se till att ha ordning och reda och tydliga rutiner.
- Tänk på att ta pauser och att du får din dygnsvila och återhämta dig så du kan ha fullt fokus igen.
- Är det möjligt så låt samma personer göra samma jobb och få in en rutin på det.
- Har du utländsk arbetskraft så se till att ha information på engelska om säkerhetsrutinerna.
- Ha en tydlig plan för gården om de största ansvarsbitarna om någon skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Det kan vara så att man samarbetar med någon granne och täcker upp för varandra.
- Är ni flera som jobbar i närheten av stora maskiner så var tydlig i kommunikationen eller använd kommunikationsutrustning så att ni kan kommunicera.
- Om du gör någon typ av förändring av verksamheten eller gör nya sysslor som du inte gjort tidigare så ta alltid en dialog med försäkringsbolaget för att se vilket försäkringsskydd du har.
- Gå aldrig under säckar eller andra grejor som lyfts upp.