Snöröj solceller på rätt sätt
Under 2023 ökade antalet solceller som installerades av privatpersoner kraftigt i Västernorrland. Jämfört med föregående år ökade installationerna i länet med hela 73 procent enligt statistik från Skatteverket. Vi tipsar om hur du snöröjer dina solceller på ett säkert sätt.
- Det är roligt att se vilket starkt genomslag solceller har haft här i Västernorrland det senaste året. Det är positivt för både klimatet och plånboken. För att ta hand om sin investering på bästa sätt så här års, är det viktigt för nyblivna solcellsägare att tänka på ett korrekt vinterunderhåll, säger Pär Wadell, chef för bygg- och företagsskador på LF Västernorrland.
Rätt metoder för snöröjning
Forskningsinstitutet RISE har på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningsfond utvärderat metoder för snöröjning av solceller utifrån bland annat pris, effektivitet, risk för skador på paneler och risk för personskador.
Snöröjning behöver bara utföras vid extremväder. Det minskar belastningen på solpaneler och tak samt förebygger snöras. Bäst är att från början sätta upp panelerna med en lutning som är brant nog för att snön ska glida av av sig självt. Det ger också bättre förutsättningar för att producera el och minskar risken för att skada solcellerna och taket. Därefter är röjning med snöhyvel den bästa metoden. Eluppvärmning eller ytbehandlingar är däremot inte tillräckligt effektivt.
- Tänk på att alltid lämna ett antal centimeter snö när du röjer med snöhyvel för att undvika direkt kontakt med panelerna, säger Pär Wadell.
Våra bästa tips
- Montera solpanelerna så att snön kan glida av av sig självt.
- Snöröj bara dina solceller när det är absolut nödvändigt.
- Ta inga onödiga risker och undvik att gå på hala tak.
- Välj ett skonsamt verktyg utan vassa kanter, till exempel en snöhyvel eller sopkvast.
- Undvik direktkontakt mellan snöhyveln och solpanelerna, lämna några centimeter snö kvar på dem.
- Ta bort snön innan det bildas skare eller is och gärna innan töväder.