Så skyddar du ditt barn från att bli penningmålvakt
Det blir allt vanligare att kriminella vänder sig till ungdomar för att tvätta pengar som kommer från brott.
- Som förälder finns det flera saker du kan göra för att minska risken för att barn utnyttjas som penningmålvakt. Förklara för ditt barn varför man inte ska ta emot pengar på Swish om syftet är att föra dem vidare. Skulle främmande pengar komma in på ditt barns konto så ska du kontakta din bank. Om ditt barn för pengarna vidare så blir han eller hon en så kallad penningmålvakt och kan bli skyldig till penningtvätt. Det kan ge allvarliga konsekvenser för ditt barn, men även dig, säger Nicole Boman, som arbetar med att motverka bedrägerier och penningtvätt vid Länsförsäkringar Gävleborg.
Kunskapen kring den här typen av brott, och dess lagstiftning, är ganska låg bland dagens ungdomar. Det gör att många ungdomar inte är medvetna om att de begår en brottslig handling.
- Det skadeförebyggande arbetet är centralt för oss på Länsförsäkringar Gävleborg. Genom att informera om vanliga typer av bedrägerier och hur man kan undvika dem kan vi hjälpa våra kunder att själva minska risken för att de uppstår, säger Nicole.
Penningtvätt kan ske på lite olika sätt, exempelvis händer det att jobb annonseras ut på sociala plattformar som till exempel Snapchat. Ungdomar kan då lätt tjäna en summa pengar genom att ta emot pengar från bedragaren och sedan skicka dem vidare till ett annat bankkonto. Det är också vanligt att ungdomar får frågor från personer som vill ha hjälp med uttag av kontanter eller swish eftersom personerna säger sig till exempel ha tappat bort sitt kort. Många ungdomar säger ja, för de ”vill hjälpa till” och inte förstår konsekvenserna av det.
Så här ska du tänka för att inte riskera att bli en penningmålvakt
- Lämna inte ut personnummer eller bankdetaljer,
- Låt inte någon använda ditt bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar,
- Fundera på vems pengar det är och vad de ska användas till. Ta till exempel inte emot pengar på Swish om syftet är att föra dem vidare. Om du för pengarna vidare så blir du en så kallad penningmålvakt och skyldig till penningtvätt,
- Om du redan har blivit utnyttjad kontakta direkt din bank för att förhindra att pengar flödar genom konton du ansvarar för. Gör också en polisanmälan och berätta vad som hänt.
Det här kan hända om ditt barn agerar penningmålvakt
- Ditt barn riskerar att rekryteras till grov kriminell verksamhet,
- Ditt barn riskerar att bli skuldsatt och hamna hos kronofogden,
- Ditt barns konto och BankID spärras,
- Skulderna kan göra att ditt barn får svårt att öppna bankkonton, ta lån, få en hyresrätt eller teckna telefonabonnemang,
- Blir ditt barn dömd för penningtvätt kan du hamna i fängelse i upp till två år,
- Kommer pengarna som ditt barn för över från till exempel ett bedrägeri kan du bli återbetalningsskyldig för hela beloppet som den kriminelle lurat till sig även om du bara fört över en mindre del av pengarna,
- Vårdnadshavare, i det här fallet du, kan bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe vid ett penningtvättsbrott om barnet är omyndigt.
Har du frågor kring penningtvätt kan du kontakta
Nicole Boman
Affärsstöd Bank & Liv/FCP-kontakt, Länsförsäkringar Gävleborg,
- nicole.boman@lfgavleborg.se
- 026-147588