Riksbanken låter lagt kort ligga – men öppnar för en extra sänkning i höst

Som förväntat lämnade Riksbanken räntan oförändrad i samband med gårdagens besked, men öppnar nu för ytterligare 2-3 sänkningar i år jämfört med den tidigare prognosen om 2 stycken. - Det innebär en viss mjukning från Brunkebergstorg, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Alexandra Stråberg, chefsekonom Länsförsäkringar.

Inflationen är nära målet och konjunkturen är svag, därför anser Riksbanken att penningpolitiken bör anpassas gradvis och lämnar styrräntan oförändrad på 3,75 procent.

- I stora drag innebär detta att Erik Thedéen låter det lagda kortet från förra mötet ligga kvar, vilket är rimligt eftersom utsikterna inte har ändrats nämnvärt sedan sist, fortsätter Alexandra Stråberg.

Mot bakgrund av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, har prognosen för styrräntan justerats ner något.

- Inflationssiffrorna tidigare i juni innebar ett mindre bakslag, men vi räknar ändå med att målet nås kommande månader och att Riksbanken sänker räntan ytterligare tre gånger i år. Men det bör understrykas att osäkerheten är stor, avslutar Alexandra Stråberg.

Se alla nyheter