Riksbanken tar större steg för att stabilisera ekonomin

– Att Riksbanken sänker styrräntan med 0,5 procentenheter var väntat och i linje med septembermötets signaler och en avmattande tillväxt. Fler räntesänkningar är att vänta i december och början av nästa år, med sikte på att styrräntan når två procent i mars 2025, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Riksbankens beslut att sänka styrräntan med 0,5 procentenheter markerar en betydande riktning för att stabilisera svensk ekonomi. Sänkningen förväntas stimulera investeringar, skapa jobb och ge hushållen mer rörelseutrymme i en ekonomiskt svag period.

– En lägre styrränta innebär lägre lånekostnader för både företag och hushåll, vilket kan stimulera konsumtion och investeringar. Företag kan lättare finansiera investeringar, anställa fler och på sikt stärka Sveriges tillväxt, säger Alexandra Stråberg.

Riksbanken tar nu större steg mot en normalisering av penningpolitiken och ytterligare sänkningar kan bli nödvändiga för att motverka en långvarig lågkonjunktur och lyfta ekonomin. Med inflationsnivåer som nu är under kontroll ser Alexandra Stråberg att fler penningpolitiska lättnader kommer att behövas under de kommande månaderna.

– Inflationen är inte längre ett hinder för Riksbanken och den svenska ekonomin befinner sig i en långvarig lågkonjunktur. Detta innebär att vi räknar med ytterligare sänkningar i december och i början av nästa år, säger Alexandra Stråberg och fortsätter:

– Vår bedömning är att styrräntan kommer att nå två procent i mars 2025 och att återhämtningen i ekonomin börjar under 2025. Men om inflationen fortsätter att falla eller om ekonomin växer i en svagare takt än väntat kan det finnas behov av ytterligare stimulanser, säger Alexandra Stråberg.

Riksbanken är sannolikt redo att sänka styrräntan ännu mer nästa år.

– Det är hög sannolikhet att Riksbanken sänker till en nivå väl under två procent nästa år för att stimulera ekonomin, säger Alexandra Stråberg.

 

Se alla nyheter