Navigera i en tid av osäkerhet
Vi lever nu i en tid av osäkerhet och oförutsägbarhet, både geopolitiskt som geoekonomiskt. Världens rikaste ekonomi, USA, hotar inte bara världens tillväxt utan även sin egen genom att införa tullar på olika nivåer för olika länder och varor. När detta skrivs har det aviserats en 90-dagars paus av de högre tullarna för alla aktuella länder förutom Kina. Sverige, som är ett öppet och handelsberoende land, berörs kanske extra mycket när sådana störningar uppkommer. Som företagare är det svårt att verka, planera, anställa och växa under sådana ytterst oklara förutsättningar.

Hur ska man tänka som företagare?
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, delar sina insikter: - Jag tror att det först och främst handlar om att inventera vilka sårbarheter man har inom företaget. Det innebär att noggrant granska leverantörskedjor, produktionsländer och konsumentsegment. Sedan handlar det om att diversifiera dessa, så att man inte är alltför beroende av en part, ett produktionsland eller en vara.
Hur ska man kunna hålla koll på allt som sker i termer av tullar?
- Det handlar så klart om att hålla koll på nyheterna och det som sker. Regeringen har också gett Kommerskollegium i uppgift att inrätta en särskild kontaktväg för att underlätta för företag som behöver information om handeln med USA. Via deras hemsida finns mer information.
Valutorna har svängt en hel del, vad kan man förvänta sig där?
- Vid stora störningar eller globala händelser brukar valutahandlare söka sig till trygga valutahamnar, vilket hittills har varit USA och dollarn. Nu stökar det dessvärre just i den hamnen, vilket har gjort att det snarare har blivit det motsatta. Det är oerhört svårt att prognostisera valutarörelserna framåt på grund av den osäkerhet och oförutsägbarhet som råder. En del företag väljer därför att ’säkra upp’ och hedga valutor för att slippa den typen av stora svängningar.
Vad händer då med Riksbankens strategi framåt?
- Riksbanken har tidigare sagt att styrräntan ska ligga på 2,25 fram till 2028, men det var innan de överraskande nivåerna på tullarna presenterades. Den osäkerhet och oförutsägbarhet som följde har gjort att många företag och hushåll har avvaktat med stora ekonomiska beslut. Det betyder att tillväxten redan har växlat ned, alltså innan tullarna i sig fått effekt. Fokus har därför växlat från oro för inflation till risk för recession, vilket har ökat Riksbankens handlingsutrymme. Vi tror att Riksbanken kommer att sänka räntan 1-2 gånger i år.
Finns det ljuspunkter i det mörka läget?
- Självklart finns det ljuspunkter! Vi fokuserar så mycket på USA att vi glömmer att resten av världen ser på det här med tullarna med samma ögon som vi. Det finns många andra länder som vill göra affärer och som vi kan skapa avtal med. Nya marknader öppnar upp och nya handelspartners som vi kan sluta oss till, kanske särskilt i Europa. Det finns mycket som man inte kan påverka i det här läget, men det är viktigt att fokusera på det som man faktiskt kan påverka.