Många nya fritidshusägare - här är viktigaste råden inför vintern

Försäljningen av fritidshus i sommar har gått för högtryck. I Skåne Län har det sålts 39 procent fler fritidshus under januari-augusti än samma period 2019, enligt statistik från Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Vårt bästa råd till nya fritidshusägare är att stänga av huvudvattenkranen när du lämnar stugan för säsongen. Då slipper du risken att råka ut för besvärliga vattenskador, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

De största skadorna som kommer in till Länsförsäkringar är vattenskador som beror på att husägaren inte har stängt av huvudvattenkranen. Läckagen är ofta väldigt omfattande. Nära 40 procent av vattenskadorna beror av frysskador på vattenledningar.

– I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade och kylan kan spränga vattenledningarna. När det blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Tobias Isaksson.

Det räcker med några timmars strömavbrott för att rören ska riskera att frysa sönder. Med vindfaktorn blir kylan mycket strängare än vad termometern visar. Det är därför vara klokt att ordna tillsyn av huset, särskilt med tanke på andra olycksfall som kan inträffa, till exempel nedfallna träd eller stora snömängder som innebär stora påfrestningar på takkonstruktioner.

– Det är en god idé att installera en luftvärmepump med wifi-styrning, använda en smartplugg eller liknande teknik som gör att du kan reglera värmen i fritidshuset på distans. Då kan du hålla koll och öka värmen om det blir sträng kyla eller hård vind, säger Tobias Isaksson.

Tre råd för att minska risken för vattenskador:

  • Stäng av huvudvattenkranen
  • Om du inte tömmer vattenledningarna ska du ha minst 15 grader i stugan
  • Ordna med regelbunden tillsyn /installera lösningar för fjärrstyrning av värme 

För mer information, kontakta:

Tobias Isaksson skadeförebyggare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0731-52 35 26

Renée Carlsson, kommunikations- och hållbarhetschef Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, 0733-18 29 96

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare.

Se alla pressmeddelanden