Europa öppnar upp – det här bör du veta på semestern

Många länder i Europa som har haft det svårt under Covid-pandemin jobbar nu med att så smått komma igång. Även om UD nu tagit bort avrådan från att resa till flertalet Europeiska länder så finns det en del överväganden man behöver göra innan man reser. Inte minst om man tar bilen. – Enligt SOS International, som Länsförsäkringar samarbetar med, behöver de som väljer att resa planera ordentligt och vara mentalt förberedda på att ett eventuellt driftstopp kommer att ta längre tid att lösa, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Bild Susanne Fagerberg

Bestämmer man sig för att resa i sommar behöver man vara beredd på att förutsättningarna kan ändras snabbt om de lokala myndigheterna ändrar sina rekommendationer och restriktioner. Om du som reser blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall på resan så gäller reseförsäkringen för vård på den plats du befinner sig.

– Men däremot om den som reser måste sätta sig i karantän för att man reser från ett smittodrabbat område eller plats är inget i sig som försäkringen gäller för. Inte heller om det saknas hotellrum eller att det lokala sjukhuset har svårt att ta emot turister. Därför kan det bli extra utmanande att resa med små barn, säger Susanne Fagerberg.

Enligt SOS är handläggningstiden per ärende något längre än vanligt men de flesta funktionerna för att hjälpa resenärer är tillräckliga.

– Allt fungerar dock inte som vanligt. Karantänsregler kan hindra leverans av envägshyrbilar mellan länder och det kan vara svårt eller omöjligt för kunden att åka med i bärgningsbilen från en skadeplats. Reparationer kan också ta längre tid. Det kan också handla om bagage som måste lämnas kvar för att resan måste avslutas med flyg om bilen havererat säger Susanne Fagerberg och fortsätter:

– Vi får en del frågor kring de så kallade vaccinpass som ska tas fram. Resenärer kan bli försenade eller strandsatta om de inte får sina provsvar i tid eller provsvaren inte uppfyller landets krav. Även här kan reglerna om vad som gäller ändras med kort varsel, säger Susanne Fagerberg.

SOS Internationals nätverk fungerar i dagsläget i samtliga EU- och EES-länder samt i alla Gröna kortet-länder och de kan erbjuda hjälp enligt försäkringsvillkoren.

– Vi påminner också om att du som ska bila till vissa länder måste visa upp det Gröna kortet som är beviset på att du har en gällande bilförsäkring. Kortet ska beställas minst fem arbetsdagar innan du ska resa iväg, säger Susanne Fagerberg.

Läs mer på lansforsakringar.se om Gröna kortet-länder

Läs mer på SOS

Karantänsregler
 

Länk till Länsförsäkringars pressrum 
Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

För ytterligare information kontakta:

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar, telefon 070-60 95 689

Presskontakt, telefon 08-588 41850, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden