Mycket mus i jämtländska hus

Antalet anmälda angrepp från möss och råttor ökade med nästan 80 procent 2021 jämfört med året innan. Det stora antalet musangrepp ser ut att fortsätta i alla fall i början på det nya året.

Söt kan man tycka men kan också ställa till en hel del besvär när den tar sig in i våra hem.
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

Antalet möss och råttor går i cykler och just nu är det en musperiod. Det kalla vädret med mindre snö under slutet av förra året gör att de söker sig in till våra hem och värmen.
– Ofta kan man se spillning, höra dem i väggarna eller se en mus komma springande över köksgolvet. De gillar köket, det brukar alltid finnas något ätbart under skåp eller diskbänken, säger Magnus Rehn på Nomor som är Länsförsäkringar Jämtlands samarbetspartner för skadedjursbekämpning.

I länet är det främst möss som ställer till besvär men i till exempel Östersund finns det en hel del råttor också. Trots att åtminstone mössen kan se ganska söta ut så kan de ställa till med en hel del besvär och ibland kan det till och med bli farligt.
– Det händer att mössen biter sönder elkablar eller tar sig in i elskåp. Då finns det risk för kortslutning och har man otur kan det börja brinna, säger Magnus Rehn.

Håll tätt och mata inte musen
Det viktigaste man kan göra är att se till att ventiler och andra möjliga vägar in till huset är täta eller har galler som sitter fast ordentligt. Sedan ska man begränsa all möjligt tillgång till mat både ute och inne. Livsmedel i fritidshus bör förvaras i säkra kärl. Havregrynen till frukostgröten som förvaras i papperspåse är ingen match för musen.

Utomhus ska man hålla rent och snyggt nära huset. Helst ingen vegetation nära husväggen och fågelbord med mycket som är gott för en mus bör stå en bit ifrån.
– När vi åker ut på en sanering så intervjuar vi kunden och kikar efter spår. Oftast lägger vi ut fällor som har många fördelar jämfört med gift. Till exempel riskerar man inte att musen eller råttan dör i väggen och luktar. Med fällor kan vi göra oss av med musen så att den inte blir mat till insekter och kan ställa till mer besvär på något olägligt ställe, säger Magnus Rehn.

Hjälper det att ha katt?
– Visst kan det hjälpa men är ingen garanti!

Antalet anmälda ärenden hos Länsförsäkringar Jämtlands samarbetspartner Nomor var förra året 1450. Att jämföra med 2020 då 808 ärenden kom in. Siffrorna gäller för Jämtlands län.

Tips för att slippa möss och råttor*

  • Håll rent. Både inomhus och utomhus. Förvara mat säkert och håll husväggen rent från buskar, gräs och vedförråd.
  • Säkra rör och springor. Metallnät i ventiler och metall eller betong runt rörgenomföringar.
  • Avloppsbrunnar. Se till att de har galler.
  • Se upp med soporna. Se till att kompost- och sopbehållare är hela och täta.
  • Täta panelen. Har huset lockpanel eller annan ventilerad panel? Täta med metallnät eller spikband bakom varje lock eller luftspalt nedtill.
  • Blir du inte av med mössen. Kontakta ditt försäkringsbolag!

* Källa Länsförsäkringar Jämtland

Fakta husmus och brunråtta*
De vanligaste skadegörarna är husmusen och brunråttan. En mus tar sig in genom en springa på 6-7 mm. De kan hoppa flera decimeter i ett hopp och klarar ett fritt fall på flera meter utan att ta skada. Musen är skickliga överlevare och allätare som föredrar nötter, frön, frukt och spannmål, men kan även äta tvål, stearin och kitt. De kan klara sig utan vatten under lång tid.

Brunråttan blir mellan 20-30 cm lång plus svansen och som namnet beskriver är den brun i olika varianter medan magen är mer grå eller gråvit. Råttorna trivs främst i fuktiga miljöer som avlopp och källare. Där det är möjligt gräver och gnager de gångar där de skapar bokammare och matförråd.

Både mus och råtta kan sprida smitta och bakterier, skada byggnader, el- och vattensystem.

* Källa Länsförsäkringar Jämtland

Har du frågor om skadedjursbekämpning?
Magnus Rehn, Nomor
magnus.rehn@nomor.se
070-354 50 10 

Har du frågor om skadedjur och försäkring?
Magnus Wiklund, chef egendomsskador på Länsförsäkringar Jämtland
magnus.wiklund@lfz.se
063 – 19 33 41

 

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet utgår till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Att bekämpa klimatförändringarna är mål nummer 13 och att förebygga skador är en stor del av vårt klimatarbete.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden