Tips för att upptäcka skador när du öppnar fritidshuset i påsk

Efter vinterns köldknäpp visar LF Västernorrlands statistik att många fastighetsägare i länet drabbats av frysta rör med vattenskador som följd. Fler riskerar att upptäcka skador när de öppnar sina fritidshus för säsongen. – Om ditt fritidshus har stått oanvänt en längre tid behöver du göra en ordentlig genomgång när du öppnar huset, så att du kan upptäcka skador och slippa dyra kostnader, säger Pär Wadell, chef bygg- och företagsskador på LF Västernorrland.

Pär Wadell, byggskadechef

Under vintern spenderar vi inte lika mycket tid i våra fritidshus och det är vanligt att göra misstagen att inte tömma systemet på vatten, sänka värmen för mycket och inte ha någon som tittar till stugan regelbundet.

Det är viktigt att hålla minst 15 grader i stugan för att klara en rejäl köldknäpp. Om det blir för kallt så gör kylan att vattenrör och annan utrustning fryser sönder, säger Pär Wadell.

Även om du har ställt in inomhustemperaturen rätt kan olyckan vara framme om värmepumpen exempelvis slutar att fungera. Se därför till att ta god tid på dig när du ska öppna upp fritidshuset så att du hinner upptäcka och åtgärda eventuella skador i tid innan de blir värre.

Det allra viktigaste är att inte slå på vattnet och sedan lämna fritidshuset utan att kontrollera om det finns läckage, säger Pär Wadell. Om du upptäcker en läcka i ditt fritidshus eller i annan byggnad ska du stänga av vattnet och begränsa skadan genom att ta bort allt blött material. Ring efter en rörmokare som kan åtgärda läckaget och anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Checklista inomhus

  • När du startar vattnet – spola försiktigt och titta efter eventuella läckage. Är kopplingarna täta? Lyssna uppmärksammat efter susande ljud. Då kan det vara en spricka i ett rör inne i väggen.
  • Titta noga under diskbänken – är vattenledningarna anslutna och fastsatta som de ska?
  • Titta igenom varje rum – finns det spår av vatten på golv, väggar eller tak?
  • Har du haft besök av skadedjur?
  • Byt batterier i brandvarnarna och sätt upp fler om det behövs.
  • Sätt på eller höj värmen i huset. Låt det vara minst 15 grader. Det kan komma fler kalla nätter. 

Checklista utomhus

  • Kontrollera dörrar och fönster på alla byggnader för att kontrollera att du inte haft inbrott.
  • Titta till kranen till trädgårdsslangen så den inte har frusit sönder.
  • Rensa hängrännorna – löv och kvistar kan ställa till det om inte vattnet kan passera.
  • Ta en titt på alla byggnaders tak. Leta efter skador som kan ha orsakats av snö och is. 

Hur gäller försäkringen?

Som fastighetsägare har du ett ansvar att ta hand om ditt hus eller stuga så att inte vattenledningar eller anslutningar fryser sönder. Om du har en fritidshusförsäkring gäller den för läckage om vatten oberäknat strömmat ut från ledningssystemet. Har du inte följt aktsamhetskraven riskerar du att få din ersättning nedsatt.

– Många skador går att undvika med relativt små enkla insatser, följ gärna vår checklista så skyddar du dig mot obehagliga överraskningar, avslutar Pär.

Dokument & länkar

Lokal statistik och expertkommentarer: Våra experter finns på plats på våra kontor i Sundsvall och Härnösand och kan bidra med lokal statistik samt kommentera aktuella händelser eller svara på frågor inom sina specialistområden. Vi har lokala experter inom privatekonomi, försäkring, pension, bostadsmarknaden, naturskador, trafikskador, brandskador, vattenskador och personskador. Kontakta våra experter direkt (https://www.lansforsakringar.se/vasternorrland/privat/om-oss/press-media/vara-experter/) LF Västernorrland är ett av 23 lokalt förankrade och självständiga länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder ett brett utbud av bank- och försäkringstjänster till privatpersoner och företag. Sedan 1844 har vi verkat i Västernorrland. Vi ägs av våra kunder och finns där de finns. Du hittar våra kontor i Härnösand, Sundsvall, Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Från 2023 byter vi namn från Länsförsäkringar Västernorrland till förkortningen LF Västernorrland. 

Se alla pressmeddelanden