Sänkt styrränta från Riksbanken: ”Successivt får konjunkturen medvind”

Ganska exakt två år efter Riksbanken började höja räntan blev dagens besked att den sänks. – För svenska hushåll är det en välkommen omläggning av penningpolitiken. Gradvis kommer nu bolånen bli billigare, vilket kommer stötta plånböckerna, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Alexandra Stråberg-DSC08174

Fram till dagens sänkning har styrräntan legat still på 4 procent sedan i september. Dagens besked innebär att Riksbanken tar täten på resan mot lägre räntor och fler sänkningar förväntas komma under året.

– Dagens besked är ett startskott, och mer kommer att följa framöver. Vår bedömning är att räntan sänks fyra till fem gånger i år, vilket reflekterar att svensk inflation närmar sig målet och att ekonomin går trögt – då kan det vara rätt att lätta på svångremmen, säger Alexandra Stråberg. 

Men det finns både fördelar och nackdelar med en sänkning nu i maj och trots att man lättar på svångremmen kommer ekonomin vara svag ett tag framöver.

 

– Det går åt rätt håll och successivt får konjunkturen medvind i form av lägre räntor. Man kan säga att det pågår en gradvis normalisering i svensk ekonomi just nu där hushållens pessimism minskat markant och allt fler företag vädrar morgonluft. Men givet att ekonomin visat relativt stor motståndskraft kan man ha råd att vänta lite med att sänka. Det går inte att utesluta att inflationen stöter på bakslag och att Riksbanken får ta en paus längre fram, säger Alexandra Stråberg.

 

Dagens besked innebär att Riksbanken går före andra centralbanker. ECB förväntas dock följa efter inom kort medan det blir en längre paus för Fed i USA.

 

– Att Riksbanken väljer att vara först ut har begränsad betydelse. Nästa månad kommer ECB följa efter och mot slutet av året räknar vi med att svenska och europeiska styrräntor ligger på samma nivå, säger Alexandra Stråberg.

 

 

 

 

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

 

För ytterligare information kontakta:

Alexandra Stråberg, chefekonom Länsförsäkringar, 070-345 61 35, alexandra.straberg@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

 

 

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden