AI-tonåringen Laika gör nationella provet i samhällskunskap

För mycket tid på sociala medier riskerar att leda till allvarliga psykiska besvär bland barn och unga. Ändå tillbringas mer tid på plattformarna för varje år. AI-boten Laika är världens första tonåring som är uppfostrad helt i sociala medier. Nu ställs hon inför samma prövning som resten av Sveriges högstadieelever, nämligen nationella proven.

Laika liggande

Allt Laika lärt sig om livet kommer från sådant hon sett och hört på sociala medier. Sedan hon utvecklades 2023 av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän i samarbete med AI-specialister och hjärnforskare, har 96 000 skolungdomar chattat med henne som en del i undervisningen om riskerna med överdrivet skärmanvändande. Tanken är att Laikas nationella prov blir ytterligare en diskussionsgrund i klassrummen, och hemma med föräldrarna.

Laika kommer att göra det nationella provet i samhällskunskap. Eftersom hon bara finns virtuellt kommer hon få frågorna ställda i chattformat av Malin Riise, högstadielärare på Internationella Engelska skolan i Borås och som också varit aktiv röst i debatten om riskerna med för mycket skärmanvändning bland unga. Det är också Malin som kommer bedöma och betygsätta Laikas prestation när provet är klart.

– Jag har börjat lära känna Laika i min roll som hennes tilltänkta lärare. Det jag hittills lärt mig om henne är att hon har svårt för att presentera mer utvecklade resonemang. Svaren hon gett mig hittills är präglade av hennes uppväxt. Min bedömning är att hon brister i att resonera utifrån ett omvärldsperspektiv större än det som är finns på hennes sociala mediekanaler. Men vi får se hur hon klarar det nationella provet, det ska bli spännande att se hur hon agerar, säger Malin Riise.

Laika är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns arbete med att förebygga och minska psykisk ohälsa bland unga. De elever som chattat med Laika har också tagit del av ett specialutvecklat skolmaterial om sociala mediers påverkan på den psykiska hälsan. Med provet vill man öppna upp för diskussion om skärmanvändande bland barn och unga, och hur det påverkar prestation och motivation i skolan.

– Forskning visar att överdrivet användande av sociala medier gör barn och unga deprimerade, omotiverade och okoncentrerade. På sikt kan det påverka deras betyg negativt. Vi vill vara med och bidra till att alla barn når godkänt i grundämnena och där ser vi att Laika – precis som vi hoppades när vi skapade henne – fungerar väl för att visa på problematiken när skärmarna tar över. Många känner igen Laikas tendenser, både bland elever, lärare och föräldrar, säger Lisa Bragée, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. 

Kontakt:

Lisa Bragée

Hållbarhetsansvarig, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän

031-702 14 45

lisa.bragee@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden