Av: Mattias Haräng

Checklistan som sparar pengar

Det finns saker du kan göra för att minska risken för att ditt hus och ägodelar tar skada vid en översvämning. Emma Nyström, byggnadstekniker på LF Gävleborg berättar mer.

Emma Nyström, Byggnadstekniker LF Gävleborg

När hösten och vintern närmar sig med regn och snö finns det saker att tänka på för att undvika att ditt hus tar skada vid en eventuell översvämning. Något som är viktigt att hålla koll på är hängrännor och stuprör menar Emma Nyström.

- Det är viktigt att hängrännorna och stuprören fungerar som de ska.

Kontrollera att stuprör, hängrännor, brunnar och dräneringsrör är rensade och i bra skick. Titta även över tak så att inte tegelpannor ligger snett.

- Se till att rötter från träd och buskar inte når ner i VA-systemet. Det minskar risken för att ditt hus och ägodelar tar skada vid en översvämning, säger Emma Nyström.

“Spara stora pengar”

Emma och hennes kollegor har lång erfarenhet och de har sett många över svämningar, frysskador och raserade tak.

- En ganska liten insats kan spara stora pengar. Alla fastigheter är unika och därför behöver du tänka på vad som är viktigt för just din villa, stuga eller friggebod.

Ett generellt råd Emma vill ge handlar om brand. Oavsett om man eldar löv på hösten eller tänder eld i kaminen eller den öppna spisen på vintern så gäller det att vara förberedd.

- Se till att du har brandsläckare och brandfilt till hands och sist men inte minst, kom ihåg att kontrollera batterierna i alla brandvarnare.

Emmas checklista:

  1. Vintersäkra: Stäng av sommarvatten och utomhuskran innan kylan kommer. Har du pool så vintersäkra den. Vattenledningar som fryser sönder kan orsaka stora skador.
  2. Undvik olyckor: Se över, eller sätt upp, snörasskydd vid ingångar och altantak. Människor, eller saker, kan skadas om snö och is kommer glidande.
  3. Gör vinter i god tid i stugan: Innan minusgraderna kommer behöver du stänga av inkommande vatten och säkra så inte snö driver in. Försök att tänka logiskt vad som behöver göras.
  4. Skotta tak: Om det blir en snörik vinter, se då till att skotta tak på uthus, lador, altaner och liknande.
  5. Vi hjälper dig: Kontakta gärna LF Gävleborg om du har funderingar.

Mer om hur du förebygger skador och olyckor hittar du på www.lansforsakringar.se/gavleborg

Tips!

Har du en dröm du vill förverkliga? Genom att börja månadsspara kan du se till att den verkligen blir av. Kontakta oss på LF Gävleborg så berättar vi mer.

Kontakt:
Emma Nyström, Byggnadstekniker på LF Gävleborg
026-147627, emma.nystrom@LFgavleborg.se

Se alla pressmeddelanden