Bostadsjakten skapar psykisk ohälsa hos unga

Att spara till en bostad är högprioriterat bland unga vuxna. Men bostadsjakten är samtidigt en stor källa till psykisk ohälsa. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. 43 procent av alla unga vuxna sparar till en bostad, och bland dessa uppger hela 6 av 10 att deras ekonomiska situation påverkar deras psykiska hälsa negativt, att jämföra med 3 av 10 bland alla unga vuxna. -Drömmen om ett eget hem är en central del av unga vuxnas framtidsplaner. Men dagens höga trösklar till bostadsmarknaden gör att drömmen kan kännas avlägsen, som inte bara slår mot privatekonomin utan även direkt mot hälsan, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. *Undersökningen som helhet finns i bilaga.

Stefan Westerberg

Länsförsäkringar har kartlagt unga vuxnas större utmaningar med att flytta hemifrån, stå på egna ben och påbörja ett nytt kapitel i sitt liv. Analysen baseras på en ny undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar.

I undersökningen framgår att 43 procent av alla unga vuxna mellan 18–29 år sparar aktivt till en bostad. Bland de som sparar till en bostad uppger 59 procent att deras ekonomiska situation påverkar deras psykiska hälsa negativt. Det kan jämföras med 33 procent bland unga vuxna i allmänhet.

– För unga vuxna utgör en egen bostad inte bara ett tak över huvudet. Det handlar om självständighet, att utvecklas som individ och komma närmare sina livsmål. Men dagens bostadströsklar är höga och det kan leda till ekonomisk press, och när bostadsdrömmen upplevs som ouppnåelig slår det även direkt mot hälsan, säger Stefan Westerberg.

Undersökningen visar också att problemen med att få tag i en bostad förmörkar unga vuxnas framtidsutsikter. Var tredje ung vuxen tror att de kommer att få det ekonomiskt sämre än deras föräldrar. Bland dessa uppger 61 procent att det är en följd av de höga bostadspriserna, som gör det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Den egna bostaden är ofta en central del av unga vuxnas framtidsplaner. Att köpa en egen bostad är svårt men faktiskt inte omöjligt att klara av. Ett långsiktigt och regelbundet sparande kan göra stor skillnad. Små belopp växer med tiden, särskilt om man tar hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Sätt upp tydliga mål och ta fram en långsiktig sparplan, så blir bostadsdrömmen en verklighet, säger Stefan Westerberg.

De största utmaningarna i sparandet till bostaden

Undersökningen visar också att 7 av 10 unga vuxna har svårigheter att spara till en bostad. Men svårigheterna består av olika faktorer. Den största utmaningen är att välja rätt sparform, som handlar om exempelvis valet mellan att spara i aktier, fonder eller på ett sparkonto.

Hela 45 procent upplever detta som en betydande utmaning, vilken är vanligare bland kvinnor (54 procent) jämfört män (34 procent) och bland unga mellan 22–25 år (50 procent) jämfört med 26–29 åringarna (39 procent). Men även hur mycket och hur länge man måste spara samt att inte ta av pengarna upplevs också som stora svårigheter.

Stefan Westerbergs tips för unga som sparar till sitt första boende

  1. Sätt ett tydligt mål: Börja med att räkna ut hur mycket du behöver för en kontantinsats och sätt upp en sparplan. Ta reda på det genomsnittliga priset för bostäder i det område där du vill köpa och räkna ut kontantinsatsen, som idag är minst 15 procent av bostadens värde. Dela upp målet i mindre delmål. Om kontantinsatsen är 150 000 kronor, innebär det ett månatligt sparbelopp på 2 500 kronor med en sparhorisont på fem år. Om sparhorisonten är tio år uppgår det månatliga sparbeloppet till 1 250 kronor.
  1. Skapa en sparbudget: Gör en realistisk budget. Identifiera hur mycket du kan avsätta till sparande varje månad genom att minska på andra utgifter, som nöjen eller mer spontana köp. Automatisera sparandet. Ställ in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto direkt när lönen kommer.
  1. Välj rätt sparform: Kort tidshorisont (under 5 år): Undvik högriskinvesteringar, eftersom pengarna till kontantinsatsen inte bör äventyras. Välj ett sparkonto med hög ränta samt insättningsgaranti för att minimera risken. Medellång tidshorisont (5–10 år): Överväg att investera en del av pengarna i breda aktiefonder för större möjlighet till högre avkastning. Lång tidshorisont (över 10 år): Överväg att investera en större del av pengarna i tillgångsslag som i stort följer börsutvecklingen. Börsen kan vara volatil på kort sikt men över längre perioder har börsen givit god avkastning historiskt sett.
  1. Tänk långsiktigt, var disciplinerad och håll motivationen: Visualisera ditt mål: Föreställ dig ditt framtida boende och påminn dig själv om varför du sparar. Håll dig till din plan: Undvik att göra impulsiva beslut baserade på kortsiktiga marknadsrörelser. Följ din ursprungliga sparplan och justera endast vid behov baserat på förändringar i dina mål eller livssituation.
  1. Minska boendekostnader för att öka sparandet: Bo kvar hemma längre. Om möjligt, bo kvar hos föräldrar och spara in på hyra och andra levnadskostnader. Dela boende. Flytta in i en delad lägenhet med andra för att minska kostnader för hyra och hushåll.
  1. Undvik onödig skuldsättning: Begränsa användningen av kreditkort och avbetalningsköp. Undvik nya lån som kan minska din kreditvärdighet när du söker bolån.
  1. Öka dina inkomster: Hitta extrainkomster. Ta ett extra jobb eller börja frilansa för att boosta ditt sparande. Sälj saker du inte behöver. Använd plattformar för att sälja exempelvis oanvända kläder, möbler eller teknikprylar.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar mellan den 21 - 29 november 2024. Undersökningen genomfördes online via Sifo-panelen. 1 000 individer från 18—29 år har svarat på frågorna. Sifopanel en består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. Det finns ingen möjlighet att själv gå med i Sifopanelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda.

För ytterligare information kontakta:

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44 Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden