Svensk matkasse inte dyrare än europeisk
Den senaste tidens stigande matpriser har återigen satt fart på debatten om prisökningarna är omotiverat stora. Faktum är att under de senaste fem åren har de svenska priserna stigit nästan exakt lika mycket som i övriga Europa. Matpriserna i butik följer den internationella prisutvecklingen på livsmedel som har ökat markant det senaste året. Det visar en färsk kartläggning från Länsförsäkringar.

– Vi ser nästan identiska prisökningar i Sverige och på kontinenten. Under de senaste fem åren har svenska matpriser stigit med 32 procent, medan de har ökat 31 procent i euroområdet. Även under 2022 då priserna sköt i höjden, var det ingen skillnad mellan Sverige och övriga Europa, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar och fortsätter:
– Prisuppgången på senare tid är än så länge betydligt mindre än under 2022, då matpriserna steg totalt 22 procent. Men den här gången stiger priserna från en högre nivå, vilket sätter förnyad press på hushållens plånböcker.
Stigande priser på världsmarknaden bakom dyrare matkasse
Den främsta förklaringen till att svenskarnas matkostnader har ökat på sistone är att de internationella livsmedelspriserna började stiga för ungefär ett år sedan. De har sedan dess gått upp med drygt 12 procent samtidigt som den svenska matkassen har blivit nästan 4 procent dyrare.
– Mönstret den här gången påminner faktiskt om hur det såg ut för tre år sedan. Efter pandemin steg priserna på världsmarknaden våldsamt, vilket påverkade priserna i svenska butiker med några månaders eftersläpning. Samma sak sker nu fast i avsevärt mindre skala, säger Alexandra Stråberg.
Läget idag skiljer sig på flera sätt jämfört med häromåret och bedömningen är att Sverige kommer komma betydligt lindrigare undan den här gången.
– De internationella prisuppgångarna är än så länge betydligt mildare än efter pandemin. Då påverkades dessutom priserna av olika utbudsstörningar samtidigt som fraktkostnaderna skenade. Det ser vi inte nu. Ytterligare en skillnad är att svenska kronan har stärkts under den senaste tiden, vilket dämpar internationella prisuppgångar för svenska inköpare. Det kan jämföras med läget för 3-4 år sedan då kronan försvagades avsevärt, säger Alexandra Stråberg
Inte bara bristande konkurrens
I den svenska debatten har frågan om de stora livsmedelskedjorna fått stort utrymme.
– Vår jämförelse visar att frågan om de svenska matpriserna är komplex. Beskrivningen om att prisökningarna i första hand beror på inhemska faktorer såsom bristande konkurrens eller att matjättarna "passar på" att driva upp priserna är missvisande, säger Alexandra Stråberg och fortsätter:
– Nog för att bristande konkurrens kan bidra till att förvärra problemet, men vi måste bredda perspektivet. Vi ser alltså liknande prisökningar i övriga Europa och det följer på internationellt stigande priser på livsmedel.
Om kartläggningen:
Siffror för matpriser avser kategorin ”livsmedel och alkoholfria drycker” ur konsumentprisindex i Sverige (SCB) och euroområdet (Eurostat). För internationella livsmedelspriser har FAO:s World Food Price Index använts. Statistiken bygger på siffror till och med februari 2025. Femårsperioden som åsyftas avser mars 2020 – februari 2025. Källa: SCB, Eurostat, FAO, Macrobond och Länsförsäkringar.
Se bilaga: Graf över svenska och europeiska matpriser de senaste fem åren.
Länk till Länsförsäkringars pressrum https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
För ytterligare information kontakta:
Alexandra Stråberg, chefekonom, 070 – 345 61 35, alexandra.straberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars presstjänst, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se