Svenskarnas oro för handelskrig skenar
Enligt svenska folket är handelskrig och en upptrappad konflikt i Ukraina de främsta orosmolnen för den globala ekonomin. För den svenska ekonomin är det risken för högre räntor och inflation som oroar mest men även här har handelskrig seglat upp som den näst största orosfaktorn. Det som i närtid kommer ha störst påverkan för Sverige är den amerikanska konjunkturen. Det framgår av LFs kvartalsvisa undersökning Makromätaren.

– Det är tydligt att den dramatiska inledningen på året påverkat hur svenskarna ser på ekonomin både globalt och lokalt. En upptrappning av kriget i Ukraina och eskalerat handelskrig ses som de främsta riskerna för den globala ekonomin. Synen på Ukraina är i det närmaste oförändrad från i vintras, medan oron för handelskrig har ökat markant, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Plånbok och handelskrig främsta orosmoln för svensk ekonomi
Även i synen på den svenska ekonomin har oron för handelskrig ökat betänkligt men det som bekymrar svenskarna mest på hemmaplan är risken för stigande inflation och räntor.
– När det kommer till den svenska ekonomin oroar man sig i första hand för sådant som kan påverka den egna plånboken. Under de senaste månaderna har inflationen tickat uppåt och kanske är nu svenskarna rädda för att vi ska få en repris på hur det såg ut 2022 när inflationen skenade, säger Alexandra Stråberg och fortsätter:
– Men även för svensk del hamnar oron för eskalerat handelskrig högt upp – på plats två. Jag tror att svenska folket är medvetna om att vi är ett exportberoende land och att en förvärrad handelskonflikt har potential att få ganska stor påverkan på tillväxt och jobb i Sverige.
USA bedöms hålla i taktpinnen
En överväldigande majoritet svarar i undersökningen att det är utvecklingen i den amerikanska ekonomin som kommer ha störst påverkan på svensk ekonomi i närtid. Även i förra mätningen svarade en majoritet att USA dikterar villkoren, men den här gången har den andelen ökat rejält.
Hoppet ställs till Europa
En tydlig förändring i mätningen den här gången är att svenskarna ser en ekonomisk ljusning i Europa som det mest hoppfulla – för såväl den globala som den svenska ekonomin.
– Det är nästan en fördubbling av antalet personer som ser ekonomisk ljusning i Europa som det mest hoppingivande i vår mätning. Det hänger förmodligen ihop med att man ser de omfattande satsningarna nere på kontinenten samtidigt som USA drar sig tillbaka, säger Alexandra Stråberg
Majoritet stöttar försvarssatsningar
I LFs makromätare ställs även frågan hur svenska folket ser på regeringens besked om lånefinansierade satsningar på försvaret. En majoritet (58 procent) är positiva eller mycket positiva, medan en knapp tredjedel (31 procent) anser att satsningen är negativ.
– Synen på försvaret tenderar att vara en vattendelare. Men att andelen som stödjer satsningen är nästan dubbelt så stor som andelen som är emot, ger en tydlig signal till politiken. Sannolikt har det försämrade säkerhetsläget med osäkra besked från USA påverkat svaren. Budskapet här är att stödet för en utbyggnad av försvaret är stort, säger Alexandra Stråberg.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar. Den bygger på 1 046 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 3 - 6 april 2025. Se bilaga för mer detaljerad tabell med undersökningsresultatet.
Länk till Länsförsäkringars pressrum
För ytterligare information kontakta:
Alexandra Stråberg, chefekonom Länsförsäkringar, 070 – 345 61 35, alexandra.straberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars presstjänst, telefon 08 – 588 418 50, press@lansforsakringar.se