LF Jämtland satsar på digital trygghet för unga
Tillsammans med Rädda Barnen satsar LF Jämtland på att utbilda Digitala Trygghetsvärdar som är trygga vuxna i digitala miljöer där de kan fånga upp psykisk ohälsa hos barn och unga. Trygghetsvärden rör sig i forum som kretsar kring gaming på chattplattformen Discord. 7 av 10 barn och unga mellan 8–19 år umgås med vänner på olika spelplattformar.

William Marklund, lärare på program med e-portsinriktning på Storsjögymnasiet, är en av dem som ska utbilda sig till Digital Trygghetsvärd. Han är själv en gamer och vet att det finns mycket gemenskap och glädje i gamingvärlden men att det också kan vara tufft. Precis som på vilken skolgård som helst så finns det människor som av olika skäl inte mår bra.
– Ibland är det ett tufft klimat online och tyvärr tar de som förstör ofta stor plats, säger William Marklund.
De Digitala Trygghetsvärdarna finns på Discord som är digital plats där man träffas, hänger och kan prata om det mesta. Bland högstadie- och gymnasieelever är det ett vanligt ställe att umgås på. På Discord kan alla skapa sina egna forum och samlingsplatser, det finns miljoner i hela världen. Men vissa ”servrar” som är öppna för alla eller olika grupper är populära och används av många. Det är just där de Digitala Trygghetsvärdarna gör skillnad. Rädda Barnen har kontakt med de som driver servern och får tillgång till just det forumet.
– Discord är som fiket, omklädningsrummet och det vi spelar är som fotbollsplanen, förklarar William Marklund.
LF Jämtland har ett starkt engagemang för barn och unga. Inte minst genom samarbeten med föreningslivet som betyder oerhört mycket för de yngre länsborna. För Anna-Karin Lindeberg som arbetar med social hållbarhet på LF Jämtland handlar det om två saker. Dels att skapa en meningsfull fritid, dels att vuxna ska finnas där barnen finns. Tillsammans med föreningarna arrangeras också Trivselvandringar för att unga ska ha tillgång till vuxna ute på stan en sen fredag.
– Även om gamingvärlden kan upplevas svår för oss föräldrar så är det i grund och botten väldigt enkelt. Oavsett vilken plats det handlar om så behöver våra barn ha trygga vuxna i sin närhet. På stan en lördagskväll eller online, säger Anna-Karin Lindeberg.
För att bli en Digital Trygghetsvärd måste man ha fyllt 18 år och ha erfarenhet från spelvärlden. Utbildningen sker i Rädda Barnens regi i samarbete med LF Jämtland och flera andra länsförsäkringsbolag i landet. Samtalsstöd, bemötande och vart man ska vända sig när det blir allvarligt ingår i utbildningen.
– Att vara Digital Trygghetsvärd bygger på frivillighet och det finns ingen gräns för mycket eller lite tid du lägger på det. Det viktigaste är att vi får många att gå utbildningen, ju fler vi är desto mer stödjande kan barnens digitala miljöer bli, säger Anna-Karin Lindeberg.
Fakta: Digitala Trygghetsvärdar
En Digital Trygghetsvärd är en vuxen person (över 18 år) som fått utbildning via Rädda Barnen i att agera stödjande och tryggt i digitala miljöer där barn och unga rör sig. De är aktiva på Discord och fungerar som en stabil vuxennärvaro på samma sätt som vuxna på en fritidsgård eller skolgård.
Trygghetsvärdarna är utbildade i samtalsstöd, bemötande och i att hänvisa vidare om allvarliga situationer uppstår. Som Digital Trygghetsvärd anpassar du din online-närvaro utifrån din egen tid och möjlighet.
Nästa utbildningstillfälle är 24 april. Läs mer och anmäl dig på: Spelaroll.nu
Fakta: Discord och onlinevärlden för unga
Discord är en gratis chattplattform där man kan skapa egna forum, så kallade ”servrar”, för att prata med vänner och umgås oftast kring gemensamma intressen som till exempel gaming.
7 av 10 av alla barn och unga (8–19) umgås med vänner på olika spelplattformar. På högstadiet och gymnasiet dominerar Discord som plats att umgås på följt av olika spel. * Plattformen fungerar som digitala platser där man "hänger" precis som hemma hos någon, på ett fik eller en fritidsgård.
Många unga använder Discord för att umgås, dela tankar, prata om spel eller bara ha kul men det kan också förekomma mobbning, kränkningar och hård jargong.
* Svenskarna och Internet 2023
Har du frågor kring Digitala Trygghetsvärdar?
Anna-Karin Lindeberg, ansvarig för social hållbarhet på LF Jämtland
anna-karin.lindeberg@lfz.se
063 – 19 34 27