Så höjer du din pension – sju enkla tips!
Har du funderat över hur du vill leva ditt liv efter arbetslivet? Med några smarta beslut kan du öka din pension och få mer att röra dig med som pensionär. Även små insatser kan göra stor skillnad i plånboken, menar Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
-
Få koll på pensionens olika delar
Genom att få koll på pensionens olika delar får du en tydligare bild av vad du kan förvänta dig och vad du kan påverka för att öka din pension. Pensionen består av tre delar:
- Allmän pension: När du arbetar och betalar skatt bidrar du till din allmänna pension som betalas ut av staten. Den består av två delar – inkomstpension och premiepension. Du kan själv påverka hur premiepensionen ska placeras.
- Tjänstepension: Detta är den del av din pension som din arbetsgivare betalar in för dig. I de flesta fall kan du själv välja hur dessa pengar ska placeras och påverka risknivån för pensionssparandet.
- Privat pensionssparande: Med dagens pensionssystem får de flesta drygt 40–50 procent av sin lön när de slutar arbeta. Ditt privata sparande kommer därför vara en viktig del av din framtida pension. Behöver du spara mer?
-
Mer pension med tjänstepension
Erbjuder din arbetsgivare tjänstepension? Toppen! Om inte kan det vara läge att förhandla om det eller sätta undan extra i ett eget sparande. Tjänstepension kan utgöra mellan 25–50 procent av din totala pension, så det är viktigt att säkerställa att du har denna del. Om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension, spara själv motsvarande 4,5 procent av din månadslön och utnyttja avdragsmöjligheten för pensionssparande. I Sverige har 9 av 10 tjänstepension och många byter jobb flera gånger under livet, vilket kan sprida ut tjänstepensionen hos olika pensionsbolag. Samla dina tjänstepensioner för bättre överblick och placera dina pengar mer strategiskt. Några procent extra i avkastning kan ha stor betydelse för din pension.
Vi hjälper dig med pensionen
Osäker på var du har dina tjänstepensioner i dag och om de går att flytta? Fyll i dina uppgifter nedan så tar vi reda på det åt dig.
-
Spara idag – njut imorgon
Har du drömmar som kostar pengar? Börja spara och ge dig själv möjligheten att förverkliga dem! Ju tidigare du börjar, desto bättre. Ett eget pensionssparande är enkelt att sätta upp och kan göra stor skillnad för din framtida pension. Även små belopp kan växa betydligt över tid. Din risknivå kan anpassas efter hur lång tid du har kvar till pensionen, så att du känner dig trygg med ditt sparande. Ta första steget mot en tryggare framtid och börja spara i dag.
-
Löneväxla
Löneväxling är ett smart sätt att spara till pensionen. Löneväxling till tjänstepension innebär att du byter bort en del av din bruttolön mot tjänstepensionssparande och betalar därför ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. Dessutom kan arbetsgivaren lägga in extra pengar tack vare lägre arbetsgivaravgifter. För att det ska löna sig att löneväxla behöver du ha en inkomst över 51 200 kronor (2024) eller mer i månadslön.
-
Säkra pensionen tillsammans
Är du gift eller har en sambo? Då kan det vara bra att tänka på hur ni delar ekonomin och pensionen. Föräldraledighet, vård av barn och deltidsarbete kan påverka både er ekonomi och framtida pension. Om en av er arbetar deltid eller är hemma mer, kan det påverka pensionen negativt. Diskutera hur ni kan kompensera för detta, till exempel genom eget sparande eller genom att överföra premiepensionsrätten till den som tar lite mer ansvar i hushållet.
-
Fundera över när du vill gå i pension
När du väljer att gå i pension påverkar storleken på din pension. Ju längre du arbetar, desto mer får du i pension. För varje extra år du jobbar efter 65 höjer du din allmänna pension med cirka sju procent, och du betalar dessutom lägre skatt på lönen tack vare dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Tänk också på att all frånvaro från arbetsmarknaden, såsom deltid, sjukskrivningar och föräldraledighet, kan påverka din pension negativt.
Alla går inte i pension vid 65. Om du har ork och möjlighet att arbeta längre kan du höja din pension och dra nytta av skattefördelarna. Planera din pensionstid noggrant för att maximera din framtida trygghet!
-
Pensionär och fortfarande aktiv? Bli en jobbonär!
En jobbonär är en pensionär som väljer att fortsätta arbeta. Det är en chans att öka inkomsterna på kort sikt och förstärka pensionen på lång sikt, i och med att du fortsätter tjäna in till din allmänna pension. Du kan kombinera pensionen med deltidsjobb eller uppdrag för att hålla dig aktiv, både ekonomiskt och socialt. Att vara en jobbonär kan vara ekonomiskt lönsamt på flera sätt. Du får både lön och pension, vilket ökar din totala inkomst. Dessutom betalar du lägre skatt på både pension och arbetsinkomster från det år du fyller 67, vilket gör att du behåller mer av dina inkomster.
Webbinarium
Föredrar du att se en video om hur du kan maximera din pension? Titta på vårt webbinarium där Trifa Chireh delar konkreta tips som du kan ta tag i redan i dag – oavsett om du har många år kvar till pensionen eller om den närmar sig.
Spara smart och undvik pensionsfällorna. Pensionen är din framtida lön, så ta chansen att påverka den!
Trifa Chireh
Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.
Instagram @trifa_chireh_pensionsekonom
Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.
Instagram @trifa_chireh_pensionsekonom